Στο επίπεδο Γ (συναγερμού) βρίσκεται πλέον όλη η χώρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το μεσημέρι της Πέμπτης, 5 Νοεμβρίου. Το γενικό lockdown θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 π.μ. και αφορά όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, η περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης και η περιφερειακή ενότητα των Σερρών είχαν ενταχθεί ήδη στη «γκρι» ζώνη του χάρτη. Πλέον ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 παρουσιάζεται με γκρι χρώμα για όλη τη χώρα στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr/covid-map.

«Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σήμερα.

Ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν για το επίπεδο Γ (συναγερμού)

Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Μετακινήσεις: Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού (αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό και επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού)

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): ΑΝΑΣΤΟΛΗ κάθε αθλητικής δραστηριότητα, επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή)

Αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής οι αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), ενώ επιτρέπονται ΜΟΝΟ οι ευρωπαϊκοί αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FIBA, Euroleague.

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Γυμναστήρια: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη / αυξημένου κινδύνου ομάδα

Δικαιοσύνη: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας εκτός από περιπτώσεις επείγοντος (σχετική ΚΥΑ)

Εμποροπανηγύρεις- Κυριακάτικες Αγορές κλπ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Εστίαση: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας, λειτουργία delivery

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον)

Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια

Λειτουργία έως τις 20:30

Λειτουργία Σαββατοκύριακο

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Κινηματογραφικές προβολές: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

ΚΥΤ προσφύγων: ΑΝΑΣΤΟΛΗ εξόδου

Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών

Λιανεμπόριο: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/ σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης)

  • 65% σε ΜΜΜ
  • 65% σε πλοία
  • Μέχρι 1 επιβάτης σε taxi
  • Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 1 άτομο (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα )

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: ΑΝΑΣΤΟΛΗ επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα

Ένας συνοδός / ασθενή

Περιορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% *Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά

Παιδότοποι (στεγασμένοι): ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα

Πανεπιστήμια: Τηλε-εκπαίδευση (εξαιρούνται εργαστήρια τελειόφοιτων)

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Συναθροίσεις: ΑΝΑΣΤΟΛΗ δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι): ΑΝΑΣΤΟΛΗ προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση

Συνέδρια/Εκθέσεις: ΑΝΑΣΤΟΛΗ δραστηριότητας

Σχολεία

  • Μάσκα από 4 ετών και άνω
  • Μάσκα από 4 ετών και άνω
  • Ανοιχτή πρωτοβάθμια εκπαίδευση
  • Τηλεκπαίδευση στα Λύκεια και στα Γυμνάσια

Χώροι Λατρείας

Λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών

Πραγματοποίηση μόνο τελετών κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα

Το απόγευμα ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το προσεχές Σάββατο.

Και σύμφωνα τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν αποκλείεται να ισχύσουν τα παρακάτω μέτρα:

Καταστήματα που θα μείνουν ανοιχτά

  • Καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και pet shop
  • Καταστήματα εστίασης μόνο για delivery και take away
  • Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  • Ξενοδοχεία, βιομηχανία και χονδρεμπόριο
  • Δημοτικά και νηπιαγωγεία
  • Πρατήρια Βενζίνης
  • Φαρμακεία

Καταστήματα που θα παραμείνουν κλειστά

  • Λιανεμπόριο
  • Εστίαση
  • Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια (θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση)
  • Φροντιστήρια (θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση)
  • Γυμναστήρια

Σημειώνεται δε ότι, η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ και τι ισχύει για τη μείωση ενοικίου

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα νέα οικονομικά μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττει το lockdown. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη κατά της πανδημίας, κατά μέσο όρο ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6%.

Τα νέα οικονομικά μέτρα

Το νέο διευρυμένο πακέτο στήριξης για την ενίσχυση της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, περιλαμβάνει:

1    Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών ανά την επικράτεια που πλήττονται με βάση τη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, μπορούν να μπουν σε αναστολή. Θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού αναλογικά για το διάστημα που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής. Το κόστος υπολογίζεται στα 675 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες που μπαίνουν σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που βρίσκονται σε αναστολή. Επιπλέον θα καλυφθεί το δώρο Χριστουγέννων. Το πρόσθετο αυτό μέτρο είναι 215 εκατ. ευρώ.

2.      Παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Η οφειλή θα πληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το κόστος θα είναι 230 εκατ. ευρώ.

3.      Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους -πλέον περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο- μπορούν να ανασταλούν οι δόσεις των ρυθμίσεων οι οποίες μπαίνουν στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

4.      Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων κατά τον μήνα Νοέμβριο. Επίσης οι δόσεις θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Κόστος 27 εκατ. ευρώ

5.      Δυνατότητα αναστολής δόσεων ρυθμίσεων δανείων

6.      Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας κατά δύο μήνες. Κόστος 308 εκατ. ευρω.

7.      Εφάπαξ ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Οι δικαιούχοι είναι 130.000 που κατέστησαν άνεργοι και το κόστος θα είναι 80 εκατ. ευρώ.

8.      Όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα δικαιούνται μείωση ενοικίου 40%. Το ίδιο θα ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και για την φοιτητική κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τις επιχειρήσεις, το ½ της ζημιάς δεν θα είναι επιστροφή φόρου αλλά άμεση οικονομική ενίσχυση. Κόστος 30 εκατ. ευρώ.

9.      Διευρύνεται η λίστα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Δεν θα παίζει ρόλο ο τζίρος και κατ’ ελάχιστον θα λάβουν 2000 ευρώ. Ισχύουν όσα έχουν εξαγγελθεί για επιστροφή του 50%. Το κόστος θα είναι ένα δις. ευρώ για την επιστρέπτα 4 και της 5 στα 700 εκατ. ευρώ/.

10.   Ανακοινώνεται νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε λέγοντας ότι «την κρίση θα την περάσουμε ενωμένοι, με το κόστος δίκαια μοιρασμένο στην κοινωνία. Θα τα καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε την υγεία μας».