Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr


ΕΛΛΑΔΑ
0:06
28/10/2020
Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου
11
loading

306: Ο Μαξέντιος ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας.

312: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Μέγας Κωνσταντίνος, νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μιλβίας Γέφυρας, στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη ημέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτο νίκα». Ο Μαξέντιος πέφτει στο νερό και πνίγεται και έτσι ο Μέγας Κωνσταντίνος μένει ο μοναδικός Ρωμαίος αυτοκράτορας.

969: Ο Βυζαντινός στρατηγός, Μιχαήλ Βούρτζης, καταλαμβάνει μέρος της οχύρωσης της Αντιόχειας. Η άλωση της πόλης θα ολοκληρωθεί τρεις ημέρες αργότερα, όταν φτάσουν ενισχύσεις υπό τον στρατοπεδάρχη Πέτρο.

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στην Κούβα.

1516: Κατά τη μάχη της Χαν Γιουνίς, οθωμανικές δυνάμεις υπό τον μεγάλο βεζίρη Σινάν Πασά, νικούν τους Μαμελούκους κοντά στη Γάζα.

1533: Η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύεται τον πρίγκηπα Ερρίκο Β', γιο του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α'. Είναι και οι δύο 14 ετών.

1538: Ιδρύεται στο Σάντο Ντομίγκο, στη σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία, το πρώτο πανεπιστήμιο στο Νέο Κόσμο.

1636: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με πράξη του Γενικού Δικαστηρίου της αποικίας του κόλπου της Μασαχουσέτης.

1707: Σεισμός στην Ιαπωνία προκαλεί πάνω από 5.000 θανάτους στα νησιά Χονσού, Σικόκου και Κιούσου.

1822: Στολίσκος των Ψαρών, αποτελούμενος από δύο πλοία και δύο πυρπολικά, επιτίθεται στον Τουρκικό Στόλο στο λιμάνι της Τενέδου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει ένα δίκροτο, που είναι η υποναυαρχίδα του αντίπαλου στόλου.

1848: Ανοίγει η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή στην Ισπανία, μεταξύ Βαρκελώνης και Ματαρό.

1886: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Γκρόβερ Κλίβελαντ. Είναι δώρο της Γαλλίας για τη 100ή επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

1918: Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τσεχοσλοβακία κηρύσσει επίσημα την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγγαρία.

1912: Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στους Έλληνες. Παράλληλα, πραγματοποιείται η επίσημη είσοδος του διαδόχου Κωνσταντίνου στην πόλη, όπου του επιφυλάσσεται παλλαϊκή υποδοχή.

1919: Ξεκινά στις ΗΠΑ η Ποτοαπαγόρευση. Το Αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει παρακάμπτει το βέτο που είχε θέσει ο πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον μια ημέρα πριν.

1921: Η συνδιάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων μετά από ιταλικές πιέσεις κατακυρώνει ολόκληρη την Βόρειο Ήπειρο στην Αλβανία.

1923: Η κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ ανακηρύσσει τη δημοκρατία της Τουρκίας.

1940: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» έρχεται όταν στις 3 π.μ. επιδίδεται τελεσίγραφο από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, στον Έλληνα πρωθυπουργό, με το οποίο η κυβέρνηση της χώρας του ζητά «το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους». Ο Ιωάννης Μεταξάς αρνείται και απαντά, «λοιπόν, έχουμε πόλεμο». Στις 5:30 αρχίζει στην Πίνδο η ιταλική επίθεση.

1941: Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας των δυνάμεων κατοχής, οι Αθηναίοι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ». Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη καλύπτεται από δάφνες.

1943: Υποτίθεται ότι διεξάγεται το αποκληθέν «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» στις ΗΠΑ. Με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, Αμερικανοί επιστήμονες καταφέρνουν να εξαφανίσουν ένα ολόκληρο αντιτορπιλικό με το πλήρωμά του από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας, να το εμφανίσουν στη ναυτική βάση του Νόρφολκ και μετά να το επαναφέρουν στη Φιλαδέλφεια. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα μόνο λεπτά της ώρας, όταν ο κανονικός πλους θα απαιτούσε περίπου 24 ώρες. Πιστεύεται ότι το πείραμα δεν έγινε ποτέ και πρόκειται για αστικό μύθο.

1944: Οι Γερμανοί ανατινάζουν κατά την υποχώρησή τους τη σήραγγα και το γεφύρι του Μπράλου, καθώς και το γεφύρι της Παπαδιάς.

1954: Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία) επανιδρύεται ως ομοσπονδιακή μοναρχία.

1958: Εγκαινιάζονται τα φράγματα του Αξιού και του Αλιάκμονα, στη Μακεδονία.

1959: Τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

1962: Λήγει η «Κρίση των Πυραύλων» στην Κούβα, που έφερε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Ο Σοβιετικός ηγέτης, Νικίτα Χρουστσόφ, διατάσσει την απόσυρση των πυραύλων, με αντάλλαγμα τη μη αμερικανική επέμβαση στη νησιωτική χώρα.

1966: Δύο αεροσκάφη F-84 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούονται κατά τη διάρκεια επίδειξης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και πέφτουν φλεγόμενα έξω από το Ρέθυμνο. Χάνει τη ζωή του ο ένας από τους δύο κυβερνήτες, ενώ ο άλλος προλαβαίνει να εκτιναχθεί με αλεξίπτωτο.

1969: Η κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ καλεί την Ελλάδα να επανέλθει στη δημοκρατία.

1971: Η Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που κρατούσε 14 χρόνια.

1982: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φελίπε Γκονζάλες κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία με απόλυτη πλειοψηφία (201 έδρες επί συνόλου 350).

1985: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1993: Στη Μεγάλη Βρετανία, ανοίγει ο δρόμος για τη χειροτονία γυναικών κληρικών, ύστερα από δικαστική απόφαση.

2011: Διαδηλωτές εισέρχονται στον χώρο όπου πρόκειται να διεξαχθεί η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Τελικά, η διεξαγωγή της ματαιώνεται. Ένταση επικρατεί και στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας, ενώ επεισοδιακές είναι οι παρελάσεις σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση καταδικάζει τα γεγονότα, έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων.

2018: Σκοτώνεται από πυρά της Αλβανικής Αστυνομίας, στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, κατά τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Γεννήσεις

1016 - Ερρίκος Γ', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1453 - Τζουλιάνο των Μεδίκων, κυβερνήτης της Φλωρεντίας

1466 - Έρασμος, Ολλανδός φιλόσοφος

1866 - Ραμόν ντελ Βάγιε-Ινκλάν, Ισπανός συγγραφέας

1868 - Τζέιμς Μπρένταν Κόνολι, Αμερικανός αθλητής

1890 - Όουεν Ο'Ντάφι, Ιρλανδός πολιτικός

1914 - Τζόνας Σολκ, Αμερικανός βιολόγος και ιατρός

1916 - Μπιλ Χάρις, Αμερικανός τρομπονίστας

1930 - Μπέρνι Έκλεστοουν, Άγγλος επιχειρηματίας

1932 - Σπύρος Κυπριανού, Κύπριος πολιτικός

1933 - Γκαρίντσα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

1940 - Πόλυ Πάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1955 - Μπιλ Γκέιτς, Αμερικανός επιχειρηματίας

1956 - Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ, Ιρανός πολιτικός

1967 - Τζούλια Ρόμπερτς, Αμερικανίδα ηθοποιός

1968 - Αντρές Γκίμπερτ, Κουβανός καλαθοσφαιριστής

1968 - Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, πολιτικός από την Ονδούρα

1971 - Λεωνίδας Σαμπάνης, Έλληνας αρσιβαρίστας

1973 - Μοντέλ Βοντέιβιους Πόρτερ, Αμερικανός παλαιστής

1974 - Χοακίν Φίνιξ, Αμερικανός ηθοποιός (με καταγωγή από το Πόρτο Ρίκο)

1976 - Παναγιώτης Κατσούρης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1981 - Μίλαν Μπάρος, Τσέχος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

312 - Μαξέντιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1310 - Αθανάσιος Α', Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1412 - Μαργαρίτα Α', βασίλισσα της Δανίας, Νορβηγίας και Σουηδίας

1704 - Τζων Λοκ, Άγγλος φιλόσοφος

1740 - Άννα Ιβάνοβνα, αυτοκράτειρα της Ρωσίας

1818 - Άμπιγκεϊλ Άνταμς, Αμερικανή πολιτικός

1917 - Δημήτριος Βότσης, Έλληνας πολιτικός

1943 - Κωνσταντίνος Δημητριάδης, Έλληνας γλύπτης και αθλητής

1957 - Ερνστ Γκρέφενμπεργκ, Γερμανός ιατρός και επιστήμονας

1959 - Καμίλο Σιενφουέγος, Κουβανός επαναστάτης

1978 - Τζέφρι Άνσγουορθ, Άγγλος κινηματογραφιστής

1984 - Κώστας Βικελίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1985 - Ιωάννης Τραυλός, Έλληνας αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος

1987 - Αντρέ Μασόν, Γάλλος ζωγράφος

1998 - Τεντ Χιουζ, Άγγλος ποιητής

1999 - Αντώνης Κατινάρης, Έλληνας συνθέτης

2006 - Τρέβορ Μπέρμπικ, Τζαμαϊκανός πυγμάχος

2007 - Τζίμης Μακούλης, Έλληνας τραγουδιστής

2010 - Γιάννης Σακελλαράκης, Έλληνας αρχαιολόγος

2014 - Μάικλ Σάτα, πρόεδρος της Ζάμπιας

2018 - Κωνσταντίνος Κατσίφας, Έλληνας οικοδόμος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2018

  Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΨΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ. ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΆΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΚΟΥΜΑ.

 2. avatar Ανταρσυας

  Ενα απο τα μεγαλύτερα ψέματα του φασιστικού βασιλοχουντικου καθεστώτος του Μεταξά . Το παράνομο απο το καθεστώς ΚΚ την εποχή εκείνη συνέχιζε ακατάπαυστα τον αγώνα για αποπυρηνικοποιημενα Βαλκάνια και κατά των ΝΑΤΟΪΚΏΝ βάσεων του θανάτου. Όταν ο ΓΓ του κόμματος πληροφορήθηκε οτι ο Εμανουέλε Γκράτσι θα είχε συζήτηση με τον φασίστα Μεταξά για να επισημοποιηθεί η είσοδος των Ιταλικών στρατευματων στην Ελλάδα αποφάσισε να κινηθεί γρήγορα. Οργάνωσε άμεσα πανελλαδικά δημοψήφισμα με το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην φασιστική εισβολή και το ΟΧΙ πήρε ποσοστό απο τον λαο 99.9%. Με το Δημοψήφισμα στα χέρια μέλη του ΠΆΜΕ σε μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση εξουδετερώνουν στο σπίτι του Φασίστα Μεταξά την φρουρά και ανακοινώνουν στον Γκρατσι οτι ο λαός αποφάσισε το θρυλικό \"ΟΧΙ\" και με αυτό έφυγε. Αυτη είναι η μία και μοναδική αλήθεια .

 3. avatar https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5559165/mythoi-anakriveies-kai-mises-alitheies-gia-ton-polemo-toy-1940

  Αν και ο ιταλός πρεσβευτής, Εμανουέλε Γκράτσι, που επέδωσε το μοιραίο τελεσίγραφο στον δικτάτορα εκείνα τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, αναφέρει στα απομνημονεύματά του (εκδόθηκαν το 1945) πως μετά το «λοιπόν, έχουμε πόλεμο» του Μεταξά, η κουβέντα συνεχίστηκε:

  «Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ‘‘ΌΧΙ’’. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ‘‘ΌΧΙ’’! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

 4. avatar Samotrhraki

  Guten mirgen chronia kala

 5. avatar Δημητριαδης Κωνσταντινος

  Στενήμαχος Αν Θράκης 1881-Αθήνα 1944,γλύπτης διευθυντής τής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών 1930 και ακαδημαϊκός 1936, σπούδασε στήν Αθήνα και στό Παρίσι, φιλοτέχνησε αναμνηστικά μνημεία ανδριάντες προτομές τό πέτρινο μνημείο τής Ελευσίνας στή μονή τής Αγίας Λαύρας,τό μνημείο τού Γιάννη Ψυχάρη στή Χίο, τόν ανδριάντα τού Χρυσόστομου Σμύρνης στήν πλατεία τής Μητρόπολης Αθήνα, τό άγαλμα τής Κολυμβήτριας στήν Αθηναϊκή Λέσχη,τίς προτομές τού Κ Παλαμά,τού Ούγου Φώσκολου κ.α. Θεωρούνται από τά καλύτερα ο Κορμός Γυναίκας Εθνική Πινακοθήκη και ο χάλκινος Δισκοβόλος απέναντι από τήν είσοδο τού Παναθηναϊκού Σταδίου μέ αντίγραφο του στό Κεντρικό Πάρκο τής Νέας Υόρκης,Α βραβείο Διαγωνισμού Ολυμπιακών Αγώνων στό Παρίσι.

 6. avatar Ερασμος -Desiderious Erasmous Roterodamus-

  Ρότερνταμ 1466-1536, ορφάνεψε σέ μικρή ηλικία και μορφώθηκε σέ μοναστήρι,εκεί γνώρισε τίς ιταλικές ανθρωπιστικές θεωρίες οι οποίες τόν επηρέασαν στό έργο του.Ο ανθρωπισμός του χαρακτηρίζεται από έντονο θρησκευτικό αίσθημα συγκερασμένο μέ τίς πλατωνικές θεωρίες, η απόλυτη εμπιστοσύνη του στό λογικό τού ανθρώπου διαφαίνεται από τό πρώτο έργο του 1502 μέ τό οποίο καταπολέμησε τίς μεσαιωνικές θεολογικές αντιλήψεις τής Ευρώπης,η φήμη του έγινε αίτια νά προσκληθεί στό Τουρίνο στή Μπολόνια στή Ρώμη, από εκεί πήγε στήν Αγγλία 1509 γράφοντας στά λατινικά τό έργο του πού αποτελεί ύμνο στή ζωτικότητα τού κόσμου και εντάσσεται στούς πρόδρομους τής Μεταρρύθμισης. Το 1514 πήγε στή Βασιλεία και ασχολήθηκε μέ τήν έκδοση αρχαίων συγγραφέων πατερικών κειμένων και τής πρώτης Καινής Διαθήκης ελληνική γλώσσα στή λατινική, στά θεολογικά ζητήματα δυσαρέστησε και αποσύρθηκε από τό δημόσιο βίο. Τό 1524 εκδηλώθηκε μαχητικά εναντίον τού Λούθηρου υποστήριξε τήν ελευθέρια τού ανθρώπου και καταδίκασε κάθε προκαθορισμένη αντίληψη, τό 1533 μέ τή μελέτη του υπογράμμισε τήν ανάγκη νά αποκατασταθεί η ενότητα τής Εκκλησίας. Θαύμαζε τήν αρχαία ελληνική φιλολογία ασχολήθηκε μέ ειδικές μελέτες,τό 1528 στό έργο του υποστήριξε δικό του σύστημα γιά τήν προφορά τών αρχαίων ελληνικών,είναι τό γνωστό ώς Ερασμική προφορά=προφορά στήν ανάγνωση τών αρχαίων ελληνικών κειμένων πού καθιερώθηκε στά σχολεία τής Δύσης από τό ΙΣΤ αιώνα.

 7. avatar Μολων λαβε ( Χαρ Σακ/ου)

  Μιά σπιθαμή απ τό χώμα αυτό, τ άγιο και ιερό δέ δίνω, τή λευτεριά μου δέν πουλώ, και σκλάβος δέ θά γίνω. Στά χέρια μου τά ελεύθερα, τό πιό παλιό ντουφέκι, γίνεται γιά τό δίκιο μου, βροντή κι αστροπελέκι. Όχι !φωνάζω στόν εχθρό, κι ορθώνομαι λιοντάρι, τή Λευτεριά όποιος τολμά, άς έρθει νά τήν πάρει.

  1. avatar sssssss

   +++±+++++++++++

 8. avatar Επετειος του Οχι

  Σήμερα γιορτάζει μέ περηφάνεια τήν εθνική γιορτή τού Όχι. Πέρασαν χρόνια από τότε. .Σάν σήμερα τό 1940 η Ιταλία κήρυξε τόν πόλεμο. Χιλιάδες στρατιώτες μέ τανκς και κανόνια διάβηκαν τά σύνορα στήν Ηπειρο. Ήθελαν νά σκλάβωσουν τήν Ελλάδα. Πρωϊ πρωϊ τά ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τίς πολιτείες και σκότωσαν άμαχο πληθυσμό 28-10-1940. Ο πόλεμος μέ τούς Ιταλούς άρχιζε. -Οχι, δε σάς παραδίνουμε τή χώρα μας, αποκρίθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς. Θά έχετε πόλεμο. Και ο πόλεμος άρχισε στά κακοτράχαλα βουνά τής Ηπείρου. Ηπείρωτισσες γυναίκες κουβαλούσαν στίς πλάτες τους πολεμοφόδια γιά νά τά πάνε στήν πρώτη γραμμή. Έγιναν σκληρές μάχες. Οι Έλληνες φαντάροι πολέμησαν σάν ήρωες. Νίκησαν τούς Ιταλούς στίς μάχες. Τούς έδιωξαν πέρα από τά σύνορα ώς τά βουνά τής Αλβανίας. Ο στρατός ελευθέρωσε και τή Βόρεια Ήπειρο: τό Αργυρόκαστρο τήν Κορυτσά και άλλες ελληνικές πολιτείες. Και κράτησαν ελεύθερη και αδούλωτη τήν πατρίδα έξι μήνες.

 9. avatar Ο Ιωάννης Μεταξάς αρνείται και απαντά, «λοιπόν, έχουμε πόλεμο

  Ο λαϊκός θρύλος έχει συμπυκνώσει την άρνηση του Μεταξά σε μια σκέτη λέξη: «Όχι!», που έγινε
  πολεμική κραυγή των Ελλήνων και κάθε 28η Οκτωβρίου ξεφυτρώνει χτυπητά στους τοίχους όλης
  της Ελλάδας!
  Αντιπαραβάλετε τον Αλέξη Τσίπρα:
  \"Μάλιστα, για την απόφαση αυτή χρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα El Pais η λέξη «kolotumba». Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «είναι ένας πολιτικός όρος, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έκανε αυτή τη λέξη διάσημη, αφού οδήγησε τη χώρα του σε δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν θα κάνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Παρότι η πλειονότητα ψήφισε \"όχι\", ο ίδιος κατέληξε να κάνει το αντίθετο».\"
  https://www.newsbeast.gr/world/arthro/2917099/el-pais-i-kolotumba-tou-poutzdemon-pou-thimise-tsipra

  1. avatar Ενώ τώρα

   Τώρα που κινδυνεύει η εθνική μας κυριαρχία ( και ήδη έχει ποδοπατηθει ) απο τους τούρκους , ο μεγάλος στρατηλατης λεει ναι , σε αντίθεση με την συντρηπτικη πλειοψηφια του Ελληνικού λαου . Δυο μέτρα και δυο σταθμά φιλαρα ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει