Έφυγαν για τη Γερμανία 101 πρόσφυγες από τα νησιά – Ανάμεσά τους 61 παιδιά και 14 βρέφη

Νέα πτήση προγραμματίζεται για το τέλος του μήνα


ΕΛΛΑΔΑ
12:31
16/10/2020
Έφυγαν για τη Γερμανία 101 πρόσφυγες από τα νησιά - Ανάμεσά τους 61 παιδιά και 14 βρέφη
3
loading

Με προορισμό τη Γερμανία αναχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκατόν ένας αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διέμεναν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η μεταφορά τους στη Γερμανία γίνεται στο πλαίσιο της κινητοποίησης της γερμανικής κυβέρνησης μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας και της σχετικής συμφωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 αναγνωρισμένων προσφύγων.

Στην αναχώρηση των προσφύγων παραβρέθηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος και εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας.

«Οι φωτιές στη Μόρια έδειξαν την ανάγκη, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν μαζί για να αντιμετωπίσουν μία ανθρωπιστική κρίση που επηρέασε την Ευρώπη» επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Μηταράκης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο ίδιος εξήγησε πως «το γεγονός ότι 1.553 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρονται τις επόμενες εβδομάδες στην Γερμανία είναι μία έμπρακτη απόδειξη αυτής της αλληλεγγύης», ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη γερμανική κυβέρνηση «που πρώτη έδειξε τον δρόμο για την επίτευξη ισορροπημένης ευρωπαϊκής λύσης».

«Η Ευρώπη στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να προτάξει την αλληλεγγύη ως βάση για τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο υπουργός.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «κάθε τέτοια πτήση απαιτεί πάρα πολλή δουλειά και συνεργασία με τα κράτη υποδοχής. Αυτό έχει επιτευχθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Η συνεργασία μέσα στο υπουργείο, διεθνώς και με όλες τις υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς φέρνει αποτελέσματα». Ευχαρίστησε και εκείνος -με τη σειρά του- τη Γερμανία «για την άψογη συνεργασία που έχουμε» και τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 101 αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ταξίδεψαν σήμερα, οι 61 είναι παιδιά, εκ των οποίων 14 βρέφη έως δύο ετών. Οι περισσότεροι πρόσφυγες κατάγονται από τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, το Κουβέιτ, την Ερυθραία και το Τζιμπουτί.

Κατά την προετοιμασία του ταξιδιού και προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι πρόσφυγες διέμεναν σε προσωρινές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τις οποίες διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ο διεθνής οργανισμός, εξάλλου, ανέλαβε τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων και την έκδοση όλων των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου. Προσωπικό του ΔΟΜ συνοδεύει τους πρόσφυγες στην πτήση μέχρι την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ανόβερου.

Εν τω μεταξύ, άλλη μία πτήση προς τη Γερμανία με αναγνωρισμένους πρόσφυγες προγραμματίζεται για το τέλος Οκτωβρίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Να μη βρει ο παππάς να θάψει

    Αυτό με τα μικρά παιδιά και τα βρέφη των προσφύγων δεν μπορώ να το καταλάβω.... Είσαι σε μια χώρα που γίνεται πόλεμος και θες να φύγεις απο εκεί. Μέχρι εδώ καλά.... Το παιδί τι το θέλεις πριν το μεγάλο ταξίδι? Για να μην έχεις να το ταισεις? για να πνίγει σε καμία θάλασσα? Για να το απαγάγουν και να σου ζητάνε λύτρα? Για να πεθάνεις και να μείνει ασυνόδευτο? Ποιος ο λόγος να κάνεις ένα παιδί πριν φτάσεις στον οποίο προορισμό σου με ασφάλεια ???

  2. avatar Βρε άντε

    Φεύγουν 100 το πολύ κάθε μήνα και μας έσωσαν και 1000 να έφευγαν την μέρα πάλι λίγο θα ήταν.στα τσακιδια όλοι τους

  3. avatar Τζιμπουτι;;;

    Δυο βηματα απο συνορα μας!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει