Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη των νέων περιορισμών που έχουν επιβληθεί για τη λειτουργία των οίκων ανοχής.

Το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος και πέντε εκδιδόμενες γυναίκες από την Θεσσαλονίκη στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι λόγω των περιορισμών που θέτουν οι νόμοι 4238 και 4249/2014 θα βρεθούν στο δρόμο τουλάχιστον 7.000 άτομα (εκδιδόμενες, υπηρετικό προσωπικό, καθαρίστριες και φύλακες), ενώ θα κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, αφού, όπως λένε, θα λειτουργούν παράνομοι οίκοι ανοχής.

Το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος έχει πάνω από 5.000 μέλη και όλα τα μέλη του πληρώνουν, όπως σημειώνουν, ΦΠΑ 23%, ενώ τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από το επάγγελμά τους κάθε χρόνο «υπερβαίνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις νέες νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση των εκδιδομένων ατόμων σε απόσταση 200 μέτρων από ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Ήδη, μάλιστα όπως αναφέρουν με άλλους νόμους του 1999 δεν επιτρέπεται η εγκατάστασή τους κοντά σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια, καθώς και σε χώρους που δεν είναι κύριας χρήσης και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν, σε ακτίνα λιγότερο των 200 μέτρων, από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, κ.λπ.

Χαρακτηρίζουν ,επίσης, αντισυνταγματικό το γεγονός ότι όσοι ανοίξουν τους σφραγισμένους οίκους ανοχής και τους λειτουργήσουν θα τιμωρούνται με φυλάκιση τριών μηνών, ενώ η ποινή αυτή δεν μετατρέπεται σε χρηματική, δεν αναστέλλεται και δεν προβλέπεται δικαίωμα άσκησης έφεσης, έτσι ώστε να μπορεί να κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι στον Δήμο Αθηναίων έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες λειτουργίας των οίκων ανοχής, εκτός από τρεις, ενώ οι σφραγισμένοι οίκοι ανοχής, όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους, έχουν ανοίξει και περίπου 500 λειτουργούν παράνομα.