Ένα βήμα μπροστά κάνει η Ελλάδα, δύο βήματα πίσω κάνει η Τουρκία και δυστυχώς δεν πρόκειται για διπλωματικό ταγκό, αλλά για παιχνίδι εξουσίας της Άγκυρας και επίδειξης δύναμης του Ταγίπ Ερντογάν.

Γράφει η Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Η ελληνική διπλωματία όμως δείχνει να κινείται μεθοδικά και αφήνει τον Σουλτάνο να «χορεύει», επιχειρώντας να περιχαρακώσει το δικό της πεδίο διαλόγου και να οριστεί η ημερομηνία επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών.

Από την πλευρά της η Τουρκία αφενός επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα και τη σφοδρή κριτική που δέχεται για το παράνομο άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων στην Κύπρο,  ξαναζεσταίνοντας τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, αφετέρου τορπιλίζει το διάλογο παρουσιάζοντας χάρτες στους οποίους προβάλλει τις τουρκικές αξιώσεις για θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα δεν παρήγαγε απτά αποτελέσματα. Όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διήρκησε 20 λεπτά, συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές. Ωστόσο χθες από την Πρίστινα ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως «η τουρκική πλευρά, ο κ. Τσαβούσογλου, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως ξέρετε – είπε-  η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Έτσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά».

Μητσοτάκης: Δεν αποκλείω συνάντηση με Ερντογάν

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «στο μεσοδιάστημα μπορούν να γίνουν παράλληλες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και -γιατί όχι- ανάμεσα σε εμένα και τον πρόεδρο της Τουρκίας, η οποία δεν προγραμματίζεται αυτή τη στιγμή αλλά δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο. Ξαναλέω ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αυτές τις επιλογές μόνο εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις». Προσθέτει δε πως «μοναδική πυξίδα μας είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Η διγλωσσία του Βερολίνου

Την ικανοποίηση του Βερολίνου για την ανακοίνωση Αθήνας και Άγκυρας περί επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τόνισε ότι στο θέμα των Βαρωσίων «μονομερή βήματα δεν βοηθούν προκειμένου να προχωρήσουμε στην ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών». «Χαιρόμαστε που και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι υπάρχει η διάθεση για την επαναλειτουργία του διμερούς διαύλου επικοινωνίας (…) Στόχος μας είναι όλα τα επίμαχα θέματα στη Μεσόγειο να συζητηθούν εκεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ και προσέθεσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Χάικο Μάας με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα «συζητήθηκαν όλα τα θέματα που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή με την Τουρκία».

Νέα τουρκική Navtex την 28η Οκτωβρίου

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις, βάζει εκ νέου στο στόχαστρο τη χώρα μας, ενώ η Άγκυρα με εμπρηστικές NAVTEX προαναγγέλλει ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Ειδικότερα εξέδωσαν Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δεύτερη Navtex, ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και στη θαλάσσια περιοχή, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.