Έκτακτα περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ στα Ιωάννινα από σήμερα και για 7 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. «Ήμασταν πολύ χαλαροί και τώρα πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα αυτής της χαλαρότητας με τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ.

«Δεν το περιμέναμε γιατί τα Γιάννενα ήταν μια υγειονομικά ασφαλής περιοχή», εξήγησε ο δήμαρχος για να συμπληρώσει πως «είχαμε ελάχιστα κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα σε προσφυγικό καταυλισμό και συρροή κρουσμάτων που σχετιζόταν με κοινωνική εκδήλωση».

Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στην αύξηση των «μεμονωμένων κρουσμάτων, που σημαίνει διασπορά στην κοινότητα». Επιπλέον σημείωσε πως «είχαμε κρούσματα σε υγειονομικό ή διοικητικό προσωπικό των δύο νοσοκομείων της πόλης και το χειρότερο είχαμε κρούσματα σε εργαζόμενους και σε μια ηλικιωμένη στα δύο γηροκομεία».

«Το θέμα είναι να προλάβουμε την υγειονομική βόμβα» τόνισε ο κ. Ελισάφ και υπογράμμισε ότι για τα Γιάννενα «είναι η ύστατη ώρα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για όλους μας. Το ζήτησα από τους καταστηματάρχες και από τους μαθητές στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, γιατί έχουμε αρκετές καταλήψεις.»

Καθησυχαστικός ήταν για την επιδημιολογική κατάσταση στην φοιτητική κοινότητα της πόλης. «Δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα σε φοιτητές παρότι στην πόλη φοιτούν περισσότεροι από 20 χιλιάδες φοιτητές, σε πόλη με 120 χιλιάδες κατοίκους.»

Το ανησυχητικό είναι σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ πως «το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που έχει και τη μονάδα Covid έχει αρχίσει να πιέζεται» και κατέληξε πως «ευελπιστώ ότι ο κόσμος θα τηρήσει τα μέτρα. Είναι πολύ κρίσιμη εβδομάδα».