Σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα αναμένεται να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες έως και την Τετάρτη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Την Κυριακή 04/10 οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα ήταν έως και 10,7 βαθμούς υψηλότερες σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες του Οκτωβρίου για την περίοδο 2010-2019.

Στον χάρτη του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της μέγιστης θερμοκρασίας την Κυριακή 04/10 σε 50 επιλεγμένους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, η θερμοκρασία τη Δευτέρα 05/10 αναμένεται να φτάσει και τοπικά να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η γεωγραφική κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας το μεσημέρι της Δευτέρας καθώς και οι τιμές της σε επιλεγμένες πόλεις.

Παράλληλα σε υψηλά επίπεδα διατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα η υγρασία ευνοώντας το σχηματισμό ομιχλών.

Χαρακτηριστικές είναι η εικόνες της πόλης των Αθηνών στις 9 το πρωί της Δευτέρας από τις μετεωρολογικές κάμερες που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.