Με επιστολή του στο δήμο Μυτιλήνης την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα ανακοινώσει το τέλος της δημοτικής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ.

Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ stonisi.gr ο κ. Νότης Μηταράκης λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη, έχοντας, όπως σημείωσε, «ολοκληρώσει το έργο της αντιμετώπισης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της αντιμετώπισης της σοβαρής κρίσης που προκάλεσε η πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας».

Η δομή που λειτουργεί εδώ και πέντε περίπου χρόνια σε οικόπεδο, όπου είχε δημιουργηθεί από το Δήμο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, φιλοξενεί σήμερα σε άριστες συνθήκες 970 πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι οικογένειες και μέλη ευάλωτων κατηγοριών. «Η τελευταία μέρα της λειτουργίας του θα είναι η 31η Δεκεμβρίου και αυτό είναι ειλημμένη απόφαση» είπε ο Νότης Μηταράκης.

Το μέλλον της Μόριας και οι αποζημιώσεις

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε επίσης ότι «η Μόρια πλέον είναι ένα κακό παρελθόν». Σύντομα, είπε, θα αποφασιστεί και το μέλλον του κυρίως χώρου, του παλιού στρατοπέδου που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Από το δήμο Μυτιλήνης, με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής», είπε ο υπουργός, «περιμένουμε δυο πράγματα όσο πιο γρήγορα γίνεται: την μελέτη ανασύστασης του καμένου και κατεστραμμένου ελαιώνα γύρω από τον κυρίως καταυλισμό της Μόριας και την εισήγηση του σχετικά με τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών των ελαιώνων αυτών, τόσο για τη χρήση τους ως καταυλισμός όσο και για τη ζημιά που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες τους από την πυρκαγιά.

Το ίδιο, μέσω του Δήμου Μυτιλήνης, θα γίνει και για τις αποζημιώσεις των επιχειρηματιών που δεν λειτούργησαν κατά μήκος του κατειλημμένου δρόμου τις τελευταίες 10 μέρες».