Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται για την Παρασκευή (18/09) και το Σάββατο (19/09) σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Δυτικής Πελοπονήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» ενδεχομένως να είναι αρκετά επικίνδυνος, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Όπως είπε, το φαινόμενο αυτό «παρουσιάζεται μια – δυο φορές τον χρόνο. Ο τελευταίος κυκλώνας που είχαμε στη Μεσόγειο ονόματι “Ξενοφώντας” ή “Ζορμπάς” είχε διαπεράσει στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 και είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα είχαμε και νεκρούς. Πρόκειται για συστήματα που εν δυνάμει είναι επικίνδυνα και άκρως ανησυχητικά», επισημαίνει.

Ο κ. Λαγουβάρδος χαρακτήρισε τον «Ιανό» επικίνδυνο, καθώς φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και δημιουργεί πολύ ισχυρό κυματισμό στις ακτές και δίνει μεγάλα ύψη βροχής που είναι ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα. «Θα έχουμε ισχυρούς ανέμους στο Ιόνιο, ανέμους των 9 μποφόρ».

Όπως ειπώθηκε, οι πρώτες περιοχές της Ελλάδας που αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τον μεσογειακό κυκλώνα είναι τα νησιά του Ιονίου, ιδίως στο νότιο τμήμα του πελάγους, καθώς και οι περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου.

«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων» τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και ζήτησε «προσοχή στις μετακινήσεις, μέτρα όπου μπορούμε, να αποφύγουμε μετακινήσεις όπου μπορούμε δυο μέρες. Δεν ξέρουμε ακριβώς σε ποιες περιοχές θα κινηθεί ο “Ιανός”».

«Όταν έχουμε να κάνουμε με έναν μεσογειακό κυκλώνα, τότε σίγουρα μιλάμε για ένα φαινόμενο, οι συνέπειες του οποίου θα κρατήσουν σίγουρα δύο ημέρες. Δηλαδή, σίγουρα Παρασκευή και Σάββατο και προς την Κυριακή. Ωστόσο, εκεί διίστανται οι προβλέψεις ως προς την τροχιά που θα ακολουθήσει έπειτα ο κυκλώνας. Το Σάββατο θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για πως θα κινηθεί, την Κυριακή εξασθενεί», επισήμανε ακόμη.