Ηλίας Μόσιαλος για εμβόλιο: Οι διακοπές στις κλινικές δοκιμές δεν είναι ασυνήθιστες

«Θα ξέρουμε τι πραγματικά συνέβη και το πόσο σημαντικό είναι μέσα στις επόμενες ημέρες»


ΕΛΛΑΔΑ
10:09
09/09/2020
Ηλίας Μόσιαλος για εμβόλιο: Οι διακοπές στις κλινικές δοκιμές δεν είναι ασυνήθιστες
5
loading

Για την προσωρινή διακοπή των δοκιμών για το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγώντας γιατί αυτές οι διακοπές δεν είναι ασυνήθιστες.

Με μία ανάρτηση στο Facebook ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και παραμένει ασαφές πόσο θα διαρκέσει η διακοπή.

«Το εύρημα θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα είναι διαθέσιμα δεδομένα αποτελεσματικότητας από την κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο [...] Δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές» είπε, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε τι πραγματικά συνέβη.

Διαβάστε την ανάρτηση στο Facebook:

Προσωρινή διακοπή της φάσης ΙΙΙ της μελέτης του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

H μελέτη Φάσης 3 που δοκιμάζει το εμβόλιο AZD1222 έχει τεθεί σε αναστολή λόγω υποψίας σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Την πρώτη φορά ένας από τους συμμετέχοντες νοσηλεύτηκε λόγω αγνώστου ως τότε υποκειμένου νοσήματος, δηλαδή για αίτιο ανεξάρτητο από το εμβόλιο.

Οι διακοπές στις κλινικές δοκιμές δεν είναι ασυνήθιστες και δεν είναι σαφές για πόσο θα διαρκέσει αυτή. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αντιδράσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ύποπτες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και συμπτώματα που απαιτούν νοσηλεία.

Δεν είναι ακόμα άμεσα σαφές σε ποια φάση της κλινικής δοκιμής εμφανίστηκε η ανεπιθύμητη ενέργεια, αν και μια πιθανότητα είναι να αναφέρεται στην δοκιμή Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ το εμβόλιο εξετάζεται σε κλινικές δοκιμές φάσεις ΙΙΙ.

Παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σοβαρή και πόσο συχνή μπορεί να είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια, το εύρημα θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα είναι διαθέσιμα δεδομένα αποτελεσματικότητας από την κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτά τα δεδομένα θεωρούνται αναπόσπαστα σε οποιαδήποτε προσπάθεια έγκρισης της άδειας χρήσης.

Σε μεγάλες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ είναι πιο εύκολο να διαπιστωθούν παρενέργειες. Αυτές πρέπει να εξεταστούν από ανεξάρτητες επιτροπές και τις ρυθμιστικές αρχές για να διευκρινιστεί τι συνέβη. Ίσως δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά μπορεί και να είναι. Μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει όλα τα δεδομένα.

Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ότι δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές. Θα ξέρουμε τι πραγματικά συνέβη και το πόσο σημαντικό είναι μέσα στις επόμενες ημέρες.

Προσωρινή διακοπή της φάσης ΙΙΙ της μελέτης του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της ΟξφόρδηςH μελέτη...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Α. Μόσιαλος στις Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Γωγώ Χ.

  Ακόμα είναι η αρχή.Σε ένα χρόνο να δείτε παρενέργειες.Θα τις καταλογίσετε στον κορονοϊό,στο εμβόλιο ή σε άλλα αίτια γιατί τότε δε θα συμφέρει;

 2. avatar Αρθούρος Ι

  Τελικά σ\'αυτή τη χώρα κάποιοι θέλουν να είναι συνέχεια δούλοι.Κι εγώ είχα το Μόσιαλο πολύ ψηλά λόγω των πτυχίων και του βιογραφικού του.Όμως,αποδείχνεται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τη δουλεία των αφεντικών του.Γιατί δεν είναι καθηγητής επαγγελμάτων υγείας, αλλά των οικονομικών της Υγείας σε μία ξένη χώρα που βγαίνει από την Ε.Ε.Όταν παρουσιάστηκε το ρωσικό εμβόλιο,έσπευσε να το υποβαθμίσει και να προβάλει την αξία των ευρωπαϊκών.Όχι όμως να μπεί στην ουσία γιατί επιστημονικά ή βιολογικά είναι κατώτερο κι αναξιόπιστο το ρωσικό εμβόλιο.
  Εγώ λέω ότι έχει δίκιο κι ότι οι Ρώσοι βιάστηκαν.Μα και τώρα πάλι έχει δίκιο που πάλι υπερασπίζεται το αποτυχημένο αγγλικό εμβόλιο;Μάλλον δεν μπορεί να πάει ενάντια στα αφεντικά του.Αλλά εδώ είναι Ελλάδα κι όχι Ενωμένο Βασίλειο.Δεν μπορούμε να δίνουμε σημασία στην οικονομική κατάσταση της Astra Zeneka,αλλά στο πώς θα σώσουμε περισσότερες ζωές.Έτσι δεν είναι κε Μόσιαλε, αγγλόδουλε;Γιατί αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο,είναι να πουλήσει το χαμένο σε όλους τους τομείς Ενωμένο Βασίλειο,το εμβόλιο που παράγει η εν λόγω βιομηχανία.

 3. avatar Υπ όψιν

  Φαίνεται ότι προς το παρόν το μόνο αξιόπιστο εμβόλιο είναι το ρωσικό.

 4. avatar Λουκι

  Μπράβο κύριε Μόσιαλε για την άμεση κάλυψη του θέματος. Περιμένουμε να μας πείτε πόσοι και από τι αρρώστησαν από το εμβόλιο.

 5. avatar Άστο

  Δεν το σώζεις με τίποτα.Οι Ρώσοι σας πέρασαν κι έμεινες με τις ανακοινώσεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει