Κατεβάζουν ρολά τα εστιατόρια από τις 16-22 Σεπτεμβρίου

«Προσπαθήσαμε πολύ, εισπράττουμε αδιαφορία»


ΕΛΛΑΔΑ
12:22
08/09/2020
Κατεβάζουν ρολά τα εστιατόρια από τις 16-22 Σεπτεμβρίου
68
loading

Lockdown στην εστίαση αποφάσισε το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑ.ΣΚ.Κ.Ε.ΔΙ), κλείνοντας τα καταστήματα από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα μέτρα για τον κορονοϊό.

«Προσπαθήσαμε πολύ όλο το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την κυβέρνηση [...] Ωστόσο, αυτό που εισπράττουμε μέχρι σήμερα, είναι αυτό που εισπράττει ο κλάδος από κάθε κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες: αδιαφορία [...]  Η Εστίαση αναστέλλει τη λειτουργία της, σε πρώτη φάση και παραμείνει κλειστή από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τι ζητούν

 1. Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών. Παράλληλα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας πέραν της 24.00, επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας εσωτερικών χώρων, catering, αιθουσών δεξιώσεων γάμων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κλπ. Επαναπροσδιορισμός των μέτρων για τους όρθιους πελάτες, ούτως ώστε να επιτρέπεται ο χορός και ταυτόχρονα η ύπαρξη συνεργασίας με μουσικούς, καλλιτέχνες και dj's.
 2. Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό %.
 3. Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
 4. Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTE TV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.
 5. Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.
 6. Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων
 7. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 5% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 10.000€.
 8. Δανειοδότηση από τράπεζες με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή, με ενίσχυση του εκδότη μετά από διαπιστωμένη αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο πότε την έκδωσε και λήξη από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων. Ως έκτακτη λύση, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.
 9. Ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
 10. Ένταξη του κλάδου της Εστίασης στον ΕΟΤ.
 11. Κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.
 12. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωσης των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση και επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας, όσον αφορά την επισκεψιμότητα.
 13. Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (πχ επιδότηση ενοικίου).
 14. Καταβολή έκτακτου επιδόματος 800€ ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ, μιας και πλήττονται συνεπείς επιχειρηματίες που επέλεξαν να έχουν το ίδιο ΑΦΜ σε διαφορετικές δραστηριότητες.
 15. Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.
 16. Μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών.
 17. Θέσπιση ειδικού ταμείου ανεργίας – αποζημίωσης για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.
 18. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορωνοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 19. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και το 20% του μισθού τους, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, μέχρι να επέλθει η κανονικότητα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

68
σχόλια
 1. avatar Μανταλάκια

  Τι γίνεται ρε παιδιά με το ενοίκιο θα πληρώσουμε κανονικά η με μείωση στο χώρο εστίασης ξέρετε κάτι

 2. avatar Θοδωρας περιστερι

  Για όλα όσα έγραψα το ελληνικό κράτος δεκαετίες τώρα κάνει τον κουφό.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙ...ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ

 3. avatar Θοδωρας περιστερι

  Όταν μάθετε να πληρώνετε τους υπαλλήλους σας σωστά και νόμιμα όχι τα μισά στην τράπεζα και τα υπόλοιπα κάτω από το χαλί.(κάποιοι τα βάζουν σωστά αλλά σε 3 μέρες τα παίρνουν πίσω η απόλυση).Και βαζετε σωστά τα ένσημα ,όχι με συμφωνίες υποτέλειας,βασικά κάποτε να πάρετε και εσείς αξιοπρεπη σύνταξη (κοντοφθαλμοι),τότε ίσως ο κόσμος να σας βοηθήσει.

  1. avatar Γιωργος Περιστερι

   Σωστος φιλε Θοδωρα.Ετσι ακριβως.Δουλευω 21 χρονια στην εστιαση με μισα ενσημα και τα δωρα Πασχα Χριστουγεννα τα βαζουν στην τραπεζα να φανουν και μετα ζητανε να τα βγαλεις και να τα επιστρεψεις σε μετρητα..Ολα εδω πληρωνονται φιλε...

 4. avatar Δ

  Αν δεν αρέσει στο κύκλο αφήστε όλα άνθρωποι δει στοιχεία αν η γιαγιά η Άντζελα πήγε με μπικινη στη Μύκονο και έγινε βαιραλ αν νομίζετε ότι το διαδίκτυο είναι για αυτά τότε χερετα μου το πλάτανο τις κρύες τιτ

 5. avatar Δ

  Γιουνο ούφο όπου φησα ο άνεμος το νέο κόμμα σκέψου τι μετεγγραφές έχουν γίνει στη βουλή από το 2000 μέχρι σήμερον βουλευτές ίσον υπάλληλος βουλής και τρέχα κοσμακι με 480 μισθό θα θεθελες να σπουδάσεις να γίνεις υπάλληλος βουλής το ποιο καλό κερδοφόρο επάγγελμα και ειδικά σήμερον αμι... Τελος

 6. avatar Σακαζουλου

  Έλεος με την καραμέλα των αποδείξεων . Νισαφι πια. Ένα μέσο ψητοπωλείο έχει τουλάχιστον 5 εργαζόμενους. Έχει ενοίκια ,ρεύμα,υγραέριο και λοιπά πάγια έξοδα, αλλά και προμήθειες πρώτων υλών.ολα αυτά δεν γίνεται να κρυφτούν και αντιπροσωπεύουν το λιγότερο ένα ποσό που ξεκινά από 150000 ευρώ.κοψει δεν κόψει απόδειξη η εφορία θα του πει Ότι βάσει εξόδων τόσα έπρεπε να εισπράξεις (τουλάχιστον τα διπλα) και του χρεώνει τη λυπητερή.αλα βέβαια όλοι εσείς οι δ.υ. τα σουβλατζίδικα βλέπετε να φοροδιαφευγουν δε βλέπετε τα μούτρα σας που ανάθεμα κι αν έχετε πληρώσει ποτέ ΦΠΑ για δουλειές που σας κάνουν ηλεκτρολόγοι,υδραυλικοι κτλ

  1. avatar Ρε είσαι τρελός ρε;

   Ναι, γιατί κόβει τιμολόγιο για όλες τις προμήθειες ή δεν πληρώνει μαύρα τους υπαλλήλους του... Άσε μας ρε έξυπνε!

 7. avatar Κωστας Βοβ.

  Και όταν με το καλό τα παιδιά σας γίνουν μάγειρες η κάποιο άλλο επάγγελμα που έχει σχέση με την εστίαση να τα βάλετε να δουλεύουν στο σπίτι για πάρτι σας όλη οι παραπάνω. Καλό ξημέρωμα.

  1. avatar 123456789

   Το παιδί μου αγαπητέ μάγειρας είναι και δούλευε σε κάποιον σαν και του λόγου σου 12 ώρες την ημέρα για 500 Ευρώ το μήνα.... σε πολύ γνωστό εστιατόριο ακόμη πιο γνωστού νησιού.
   Κάνε μας τη χάρη!!!

 8. avatar Παραμυθιοτούμπανα θεωρώ …

  Στην επαρχεία, κυρίως σε παραθεριστικούς προορισμούς, πρέπει να έχουν χ... στο τάλαρο. Όπου και αν βρέθηκα τιγκαρισμένοι ... Απλώς στην Ελλάδα άμα κλαίγεσαι όλο και κάνα βοήθημα μπορεί να τσιμπήσεις.... ενώ άμα τα παρουσιάζεις ανθήρα σε βάζουν να πληρώνεις και τα σπασμένα των άλλων ..... Άλλα και στη χειρότερη λογικά πρέπει να έχουν πολύ λίπος από την προηγούμενη, την ανθηρή, εκτός αν το καταναλώσαν άπληστα.

  1. avatar Ξερόλας …

   Και ποιος σου είπε ότι η ΠΑΣΚΕΔΙ εκπροσωπεί μόνο τους τουριστικούς προορισμούς. Από την άλλη, επειδή τα μαγαζιά στην επαρχία δούλεψαν τον Αύγουστο που πήγες διακοπές πλούτισαν κιόλας! Πολύ εύκολα βγάζετε όλοι συμπεράσματα. Κι επειδή μιλάτε για αποδείξεις κλπ, πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών πληρώνει με κάρτα που σημαίνει απόδειξη

   1. avatar Άσε ρε τώρα,

    δεν έχουμε δει στα απόμερα πόσες φορές το μηχανάκι είναι χαλασμένο και όταν σκάει μια φορά στα 100 χρόνια εφορία το μηχάνημα ως δια μαγείας λειτουργεί .... Σε άλλο πλανήτη ζούμε ....

 9. avatar Αντώνης.

  Ώπα ρε παιδιά σέ λίγο θά ζητήσετε νά σάς πληρώνουν τα έξοδα σας και να σας φέρνουν και την είσπραξη στο σπίτι έλεος!!!!!

 10. avatar Και είχα μια σκασίλα… Αυτοί θα πεινάσουνε εμείς δεν πρόκειται.

  Όσο παραμένουμε υγιείς, όσο παραμένουμε ζωντανοί φτιάχνουμε φαΐ σπίτι.

 11. avatar Δημήτρης 1234

  Μαζι τους. Αλλά δεν είναι όλα τα αιτήματα τους δίκαια. Χίλιες φορές απλά να τους αφησουν να δουλέψουν και ας ικανοποιηθεί το 70% των αιτημάτων τους.

 12. avatar Polykarpos Markaras

  Διευρύνεται η παγκοσμιοποιηση της Ενδειας... Δεν θα είχε νόημα και θα επικρατούσα υγιής ανάπτυξη και αγορά αν δεν τρομοκρατουσαν τον κοσμακι με τον κορόιδοιο.... αλλά αλαι οι βουλαι του Μπιλ Γκειτς του ΠΟΥ του και τα κέρδη που θα αποκομησουν οι πολυεθνικές της ΝΤΠ

 13. avatar ηδνκψονρνφ

  συγνωμη τι λεμε τωρα αμα βγουμε εξω που θα φαμε,να πιουμε κατι ενα παγωτο, ενα γλυ-κο,εναν γύρο, ενα ποτο,ενα χυμο, κατι αλλο ????????????? θα μεινουμε μέσα?????

 14. avatar Παυσανίας

  Θέλω θέλω θέλω. Στον ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΤΟΥΛΕΣ. ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΝΑ ΦΑΓΑΔΙΚΟ ΑΔΕΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕς. ΚΑΙ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΙΟΚΕΦΑΛΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΠΙΛΈΞΑΤΕ . ΑΣ ΓΙΝΟΣΑΣΤΑΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

 15. avatar Ξυπνηστε

  Μια ζωή τα ίδια. Τρωγομαστε μεταξύ μας, ο ένας κατηγορεί τον άλλο κ οι άλλοι που δεν βγήκαν μόνοι τους αλλά κάποιοι τους ψηφίζουν μια ζωή μας κάνουν ο, τι γουστάρουν. ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

 16. avatar Μόστρας

  Και τους ergazomenoys ποιος θα τους πληρώσει...τα αφεντικά;

 17. avatar Ειναι ωραια να μιλας εκ του ασφαλους

  Ετσι ειναι.οταν καιγετε το σπιτι του γειτονα κανεναν δεν τον νοιαζει.προσεχτε η φωτια προχωραει.

 18. avatar Μαγαζατορας

  Ας κόψει το 20% του μισθού των δημοσίων !να τα δώσει στα παιδιά που χάνουν καθημερινά την δουλειά τους από τον τομέα της εστίασης ....,ΟΥΠΣ

  1. avatar Κανένας

   Καλύτερα να κόψουν το 20% των βουλευτών...

  2. avatar Νίκη νικολ

   Πες τα χρυσοστομε!!!! Αυτοί ζούνε με 534 € το μήνα; Όχι βέβαια... Αυτοί τα τρώνε σε μια μέρα..

  3. avatar Νμ

   Τί λέτε ορέ φιλελέδες; Η αγορά αυτορυθμίζεται. Πάψτε να ζητάτε λεφτά από το κράτος.😑

 19. avatar papioapap

  Δεν πειράζει .Όταν την ίδια απόδειξη την περνάτε από τραπέζι σε τραπέζι εκεί δεν σας πειράζει η φοροδιαφυγή που κάνετε.Την επόμενη φορά καλούμε όλους που θα δούμε απόδειξη που έχει κοπεί έστω και 10λεπτα πριν κάτσουμε στο τραπέζι αμέσως τηλ στο γνωστό ΣΔΟΕ
  Αλλά και σε κάθε ταβέρνα η σουβλατζιδκο που φέρνουν το χαρτάκι τις παραγγελίας να πληρωμή πάλι το γνωστό ΣΔΟΕ. Έτσι γιατί δεν σας ενδιαφέρει ο κόσμος ούτε οι υπάλληλοι αλλά το κέρδος κι ας πεθάνουν όλοι.

  1. avatar DT1994

   Συγγνώμη που ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν παίρνει κάνα δυο χιλιάρικα κάθε μήνα είτε βρέξει είτε χιονίσει , συγγνώμη που κανένας δεν καταχράστηκε δημόσια λεφτά , συγγνώμη που δεν θα πάρει εφάπαξ πενήντα χιλιάρικα όταν βγει σύνταξη , και ο μόνος τρόπους για να ζήσει είναι ότι βγάλει . Θα μου πεις αυτός το επέλεξε , αλλά έτυχε να έχει με το ζόρι συνέταιρο το κράτος . Ε , η φοροδιαφυγή που και που νομίζω ότι είναι πταίσμα μπροστά σε όσα έφαγαν τόσα χρόνια δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς να το αξίζουν , με κάποιες εξαιρέσεις .

 20. avatar Δηλαδή;

  Εγώ όταν παραγγέλνω φαγητό σε εστιατόριο θέλω να πληρώνω γιαυτό που τρώω και όχι άλλους 10 κολαούζους. Δεν με ενδιαφέρει αν φοροδιαφεύγει ή όχι ο εστιάτορας , με ενδιαφέρει το value for money γιά τα λεφτά που πληρώνω, το φαγητό είναο ιερό πράγμα....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει