Αντίθετη στο «πλοίο ασφαλείας» η ΠΝΟ

Προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να δεχτεί απεργοσπαστικούς μηχανισμούς


ΕΛΛΑΔΑ
16:27
19/03/2014
Αντίθετη στο «πλοίο ασφαλείας» η ΠΝΟ
1
loading

Αντίθετη στη ρύθμιση για το «πλοίο ασφαλείας», που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», δηλώνει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αύριο πρόκειται να γίνει μια πρώτη ανάγνωση πριν την ακρόαση των φορέων, στο άρθρο 25 με τίτλο «Ρύθμιση για τη διασφάλιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας». Στο τελευταίο αναφέρεται ότι «για τη διασφάλιση της συνοχής του νησιωτικού και της εδαφικής συνέχειας της χώρας, όταν διακόπτεται η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των ηπειρωτικών λιμένων και των νησιών για λόγους οι οποίο δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία ή απαγόρευση απόπλου, εφαρμόζεται πρόγραμμα δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΝΟ, οι οποίοι συναντήθηκαν για το θέμα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Αθανάσιο Μπούσιο και στελέχη του υπουργείου, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου και υποστήριξαν ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και οι ναυτεργάτες δεν πρόκειται να υπογράψουν την κατάργησή του.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης δεν είναι απεργοσπαστικός, αλλά να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες των νησιωτών που μπορεί να προκληθούν από οποιονδήποτε λόγο, όπως τα φυσικά φαινόμενα, ή διακοπή των δρομολογίων από εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας. Πρόσθεσαν ότι αρμόδιο για την εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης θα είναι το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στην ακρόαση των φορέων που θα γίνει στη Βουλή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο υπουργός δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε επαναδιατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης.

Στελέχη της διοίκησης της ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πολιτεία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις επείγουσες ανάγκες των νησιωτών με άλλους τρόπους, όπως πλοία του στρατού ή και αεροπλάνα, αλλά όχι να δρομολογεί πλοίο στη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών.

Η ΠΝΟ έχει αποστείλει εξώδικα προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας, τον Σύνδεσμο των ακτοπλόων και τους άλλους αρμόδιους φορείς, τονίζοντας ότι συνεχίζεται η χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών της κυβέρνησης εναντίον του κλάδου των ναυτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εξώδικα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της μη πληρωμής δεδουλευμένων των πληρωμάτων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για την όξυνση της ανεργίας των ναυτικών που έχει ξεπεράσει το 50%, τη μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτικών και στη μείωση των συντάξεων.

Προειδοποιεί επίσης με κινητοποιήσεις των ναυτικών σε χρονική περίοδο που θα κρίνει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Προθεσμία για την εξόφληση των δεδουλευμένων

Για το θέμα της μη καταβολής δεδουλευμένων, η ΠΝΟ έχει δώσει προθεσμία σε έξι εταιρείες, έως αύριο, για εξόφληση των οφειλομένων χρημάτων στα πληρώματα, που φθάνουν έως και τρεις μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες εταιρείες ήδη ανταποκρίθηκαν, καταβάλλοντας ένα ποσοστό των οφειλομένων και ζητώντας μια μικρή πίστωση χρόνου από την ΠΝΟ.

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας προκειμένου να εξετάσει τη στάση των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τα δεδουλευμένα στα πληρώματα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar olymbitis

    Ας δοκιμάσει να διαμείνει η ηγεσία της ΠΝΟ οικογενειακώς σε νησιά αποκομμένα για 1 ή 2 εβδομάδες εξαιτίας ανθρωπογενών αιτιών και να έρθουν να μας πουν τα ίδια μετά μαζί με τις εμπειρίες τους. Υποκρισία και ατομικισμός στο μεγαλείο του. Να μην τους περάσει!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει