Σε τροχιά ουσιαστικής εκκίνησης θέτει η Διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα το έργο της δημιουργίας Μουσείου Ολοκαυτώματος, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα του παρελθόντος, που επί σειρά ετών καθιστούσαν στην πράξη ανέφικτη την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως μνημείου κατά του ρατσισμού ξεκίνησε το 2013.  Το Μουσείο είχε σχεδιαστεί να ανεγερθεί στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, σε ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., το οποίο εκμισθώθηκε για αυτόν τον σκοπό στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, στην πορεία υλοποίησης του εγχειρήματος παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροθέτηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, με την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του αλλά και με την εξασφάλιση έκτασης για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, που αποτελεί προϋπόθεση για την αδειοδότηση και λειτουργία του Μουσείου.

Λύση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Με εκπεφρασμένη διά στόματος Κωνσταντίνου Ζέρβα της απόλυτης στήριξής της στο εγχείρημα της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος, η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να συμβάλει κατά τρόπο καθοριστικό στην προώθηση λύσεων για την απεμπλοκή του έργου.

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν, η Ομάδα Project Management, που έχει επιλεγεί από τη διοίκηση του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, πρότεινε τη μετατόπιση από το αρχικό σημείο κατασκευής σε ένα κεντρικότερο σημείο -εντός του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου που είχε επιλεγεί για την ανέγερσή του- ώστε το κτίριο να αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή και καλύτερη προσβασιμότητα και λειτουργία. Αυτός ο νέος σχεδιασμός προϋποθέτει τη χρήση επιφάνειας κοινόχρηστου χώρου περίπου δέκα στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, την οποία ο Δήμος προτίθεται να παραχωρήσει.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θέτει το ζήτημα του Μουσείου Ολοκαυτώματος προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος αναφορικά με την εξέλιξη του έργου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη χωροθέτηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος βάσει του καινούριου σχεδιασμού, ώστε επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού και -ακόμη ενός- πολύπαθου έργου της πόλης. Τα άλλα δύο μέρη (ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης) έχουν αποδεχθεί τον νέο σχεδιασμό καθώς και την πορεία υλοποίησης του έργου, στην οποία καθοριστική θα είναι και η στήριξη της πολιτείας.

Όλο αυτό το διάστημα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους όλων των φορέων που εμπλέκονται στο έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο πλέον προχωρά υπό τον συντονισμό του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου, ο οποίος έχει αναλάβει τη σχετική ευθύνη με προσωπική εντολή του Προέδρου της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.