Τσιόδρας: Το κόκκινο καμπανάκι, ο δείκτης R και το «αποτύπωμα» που αφήνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας

Σήμερα ανακοινώθηκαν 121 νέα κρούσματα


ΕΛΛΑΔΑ
21:46
04/08/2020
Τσιόδρας: Το κόκκινο καμπανάκι, ο δείκτης R και το «αποτύπωμα» που αφήνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας
6
loading

Την ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση σήμερα. Ο καθηγητής της Λοιμωξιολογίας μίλησε για τους νέους, για ιατρικές έρευνες ενώ όπως είπε «κρούει το κόκκινο καμπανάκι».

«Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας επίσης ότι όλοι, ακόμα και οι νεότερες ηλικίες, κινδυνεύουν από τον ιό, και τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους.

«Δεν ήρθα για να επαναλάβω κανένα μήνυμα προς όλους εσάς.  Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά και το αποδείξατε. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι προστασία των ευπαθών ομάδων. Το αποδείξατε. Το ζήσαμε. Βιώσαμε τους καρπούς αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας. Η Δημόσια Υγεία θα συνεχίσει την στρατηγική του αυξημένου ελέγχου», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ανέφερε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο και κάλεσε όλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα «ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που είναι  στον περίγυρό μας. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας».

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει συνεχώς και εισηγείται σε δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα και όπως είπε έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για την χρήση των μασκών και την ωφέλεια από αυτές.

Όπως τόνισε η «χρήση της πρέπει να γίνεται σωστά, τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις».

Υπογράμμισε ότι η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από την χρήση ασπίδας.

Ο ιός αφήνει το «αποτύπωμά» του στον οργανισμό μας

«Ακόμα δεν είναι γνωστό το τίμημα του ιού στην υγεία μας». Αυτό τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενώ αποκάλυψε μία γερμανική έρευνα που έδειξε κάποιες από τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο κορονοϊός ακόμα και αν ο ασθενής τον ξεπεράσει.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Σε μία πρόσφατη γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών που μελέτησε με μαγνητική καρδιάς - μαγνητική τομογραφία καρδιάς - 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό και μάλιστα οι δύο από τους τρεις έγιναν καλά από το σπίτι τους, συνέκρινε την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση, με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Η μελέτη έδειξε ότι 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε στο έμφραγμα και 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

Ήταν κυρίως νέοι, υγιείς και αρκετοί από αυτούς μόλις είχαν γυρίσει από διακοπές σκι. Κανείς από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους».

Αύξηση εστιών

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για αύξηση του αριθμού των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας προσθέτοντας ότι αυτό έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων και δεύτερο η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, όπως και σε άλλες χώρες όπου και παρουσιάζονται πολλαπλές τοπικές εστίες και διπλασιασμός των κρουσμάτων.

Αναφέρθηκε στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι προφυλάξεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εστιών είναι η βιομηχανία κρεάτων με 35 έως τώρα κρούσματα, εστιατόριο - μπαρ με 7 έως τώρα κρούσματα και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι) με 45 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.

Μετατόπιση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στις νεαρότερες ηλικίες τονίζοντας ότι και οι νέοι κινδυνεύουν. Τους τελευταίους δύο μήνες, είπε, παρατηρείται μια ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες και αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις όπως η αύξηση των ελέγχων, τόσο των ταξιδιωτών, οι οποίοι συνήθως είναι νεαρής ηλικίας, αλλά και τον έλεγχο επαφών, οι οποίοι στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν.

Ανέφερε ότι σημαντικό μέρος των κρουσμάτων είναι  ασυμπτωματικά. Από την επιδημική επίσης καμπύλη φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, κάτι που είναι λογικό με βάση το άνοιγμα του τουρισμού. Εντούτοις, είπε, τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων.

Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά, είπε.

«Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι ότι παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού».

Ένα θετικό, ανέφερε, είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα Υγείας.

Υπάρχει μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες και μια μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις. Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση, «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει», θέλει εγρήγορση και προσοχή από όλους τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει μια επιδημία που διατηρείται, δηλαδή κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα.

«Αν συνεχίσουμε έτσι  κάθε εισερχόμενο θετικό κρούσμα σε έναν πληθυσμό θα αποτελεί και μια νέα συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης και έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και κρουσμάτων».

Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι ένα θετικό στοιχείο είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται  ένα R μεγαλύτερο του 1. «Αυτό θα ήταν καταστροφικό», ωστόσο, όπως είπε, ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται.

«Για να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1, με περισσότερη ευαισθησία απ' όλους μας με τήρηση των μέτρων».

Δεν υπάρχει μαγική λύση την δεδομένη χρονική συγκυρία για την εξαφάνιση του ιού,  είπε ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο για την ανάπτυξη εμβολίων όσο και φαρμακευτικής θεραπείας.

«Παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που φυσικά και δεν είναι μια απλή γρίπη. Κυκλοφορεί το καλοκαίρι, διασπείρεται εύκολα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και δεν έχουμε ακόμη ανοσία. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μας έχει μολυνθεί σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες αντισωμάτων».

Νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώθηκαν 121 νέα κρούσματα του  ιού  SARS-CoV-2  στη χώρα, εκ των οποίων  τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες, 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατρείς ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Τρεις (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι 67 (32.1%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Υπογράμμισε

  \"ότι η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από την χρήση ασπίδας.\" Σιγά να μη βάλουμε και περικεφαλαία.

 2. avatar Λουλης

  Ασυμπτωματικοί , θα πεθάνετε όλοι. Το είπε ο Τσίοδρας. Λίγο εμπαθής ο τρομογιατρουλης αλλά άξιος ο μισθός του. Είναι και θρησκο παιδί , χαλάλι του.

 3. avatar κουλη εσυ σουπα σταρ

  Μιστερ [...]
  οταν λες οτι ο αυξημενος αριθμος ανιχνευμενων κρουσματων οφειλεται εν μερει και στον αυξημενο αριθμο ελεγχων αυτοματως δηλωνεις οτι το προηγουμενο 0,5 μπορει και ναταν 1 γιατι απλα δεν ελεγχαμε ηλικιακες ομαδες χαμηλοτερου κινδυνου που συχνοτατα ειναι ασυμπτωματικες
  σωτηρης
  Ο η γη δεν κινδυνευει απο την τοπικη επιδημια της κινας , ανακοινωση 25 ιανουαριου 2020
  ο [...]ινφλουενζας του 2009 επι καγκελαριου δημητριου του Καλλιρροήτη...
  ο μασκατομαχος μεχρι τελικης πτωσης
  ο * η μεταδοτικοτητα θα πεσει πολυ λογω ζεστηςκαι υγρασιας*
  ο η ανοσια κρατα 2 χρονια
  ο το ισραηλ δεν ειναι χωρα διασπορας αστε τους προσκυνητες εκτος ελεγχου, ΑΜΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΞΥΠΝΗΣΤΕ
  ο ριχνω πυρηνικα να σκοτωσω πεντε μυγες σενα δωματιο που τις ξερω με τα μικρα τους ονοματα και με ποιες καναν παρεα, αλλα μετα ολα χυμα να κονομησουν μαυρα διοργανωτες πριβε παρτυ
  [...] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΟΥΛΗ
  ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΜΥΚΟΝΟ -ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ;
  ΕΚΑΝΕΣ ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΞΕΝΗ ΚΑΙ ΗΜΕΔΑΠΗ ΕΚΕΙ;;
  ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΡΟΛ;; ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΝΕ;

 4. avatar Ίσως λέω

  Να έχω H1N1, ιώσεις πτηνών , γουρουνιών , AIDS, ηπατίτιδα, και πολλά άλλα. Εδω δε περνούμε μέτρα;.Σας έχει πάρει χαμπάρι όλος ο κόσμος ρεεεεεε

  1. avatar advouk7

   Γεια σου ρε σαινη. Μας ανακάλυψες.

  2. avatar ο κορωνοιος

   μεταδιδεται πιο ευκολα...να στο κανω πιο νιανια; Τι ΔΕΝ καταλαβαινεις; Συγκρινεις ανομοια πραγματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει