Τους λόγους για τους οποίους έγραψε το βιβλίο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», η κυκλοφορία του οποίου προκάλεσε οξεία πολιτική αντιπαράθεση, με τη ΝΔ να επαναλαμβάνει τα περί σχέσεως της Αριστεράς με την τρομοκρατία, εστιάζοντας στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Γιαννόπουλο, που προλογίζει το βιβλίο, εξηγεί ο συγγραφέας του, εκτελεστής της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ελάχιστες ημέρες από την κυκλοφορία του, το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» ήδη έχει εξαντληθεί και πάει για δεύτερη έκδοση,

«Το είχα μέσα μου, πίεζε να βγει. Όσο πάλευα με τα κλασικά εργαλεία των ιστορικών να τιθασεύσω το έντυπο υλικό που άπλωνε σιγά σιγά και γέμιζε όλο το κελί, τόσο πιο πολύ πίεζε να βγει. Στα χειρόγραφα στα οποία ταξινομούσα αντικειμενικά, ιστορικά ρεύματα, στο περιθώριό τους σημείωνα μαι φράση, μια εικόνα από τα παλιά που ανάβλυζε. Ο παλιός γνώριμος Αντώνης έλεγε το λογάκι του, έκλεινε συνωμοτικά το μάτι, διεκδικούσε το χώρο του» λέει ο επιχειρησιακός αρχηγός της 17 Νοέμβρη μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Μια ξάγρυπνη νύχτα παραμέρισα έντυπα και χειρόγραφα, άνοιξα μια γωνιά στο πλαστικό τραπέζι, άνοιξα τη δίοδο να βγει ο συμπιεσμένος ατμός, ξημέρωσε, μεσημέριασε, ξαναβράδιασε και εγώ συνέχισα να γράφω», προσθέτει με κάπως… λυρικό ύφος ο εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης που δρούσε επί χρόνια στη χώρα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έγραφε όλο το καλοκαίρι του 2012. Σταμάτησε το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου λόγω του σοκ, που όπως ισχυρίζεται έπαθε, λόγω του ότι βγήκε από το κελί του και πήγε στη διπλανή αίθουσα του δικαστηρίου για τη δίκη του «Επαναστατικού Αγώνα». Άρχισε ξανά ένα χρόνο περίπου αργότερα, στις 17 Νοέμβρη (διαλέγει πάντα συμβολικές ημερομηνίες) του 2013.

Μάλιστα, μέσα από τη συγκεκριμένη συνέντευξή του ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποκαλύπτει ότι μάλλον θα υπάρξει και… σίκουελ, καθώς το βιβλίο αυτό που εκδόθηκε δεν ήταν αυτό που αρχικά είχε σχεδιάσει. Στην αρχή είχε ξεκινήσει να γράφει την ιστορία της μεταπολιτευτικής ένοπλης πάλης. «Δεν είχα πρόσβαση στις πηγές που ήθελα. (…). Όμως, δεν έχω παραιτηθεί από αυτή την ιδέα» προσθέτει.