Πέθανε ο τελευταίος επιζών Κρητικός πολεμιστής στο Αλβανικό μέτωπο και στη Μάχη της Κρήτης

Ο Γιώργος Παλαιάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών


ΕΛΛΑΔΑ
1:07
04/08/2020
Πέθανε ο τελευταίος επιζών Κρητικός πολεμιστής στο Αλβανικό μέτωπο και στη Μάχη της Κρήτης
4
loading

Πέθανε χθες σε ηλικία 103 ετών ο Κρητικος ήρωας,τελευταίος επιζών πολεμιστής του Αλβανικού μετώπου και της Μάχης της Κρήτης, Γιώργος Παλαιάκης και η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 6μμ στο χωριό του την Ροδιά του Δήμου Μαλεβιζίου.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Ο Γιώργος Παλαιάκης υπερασπιζόμενος την Πατρίδα τραυματίστηκε σοβαρά και σώθηκε απο θαύμα,ενώ για την προσφορά του τιμήθηκε απο την Ελληνική Δημοκρατία,το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και τον Δήμο Μαλεβιζίου που πριν λίγα χρόνια του απένειμε το τίτλο τιμής του τελευταίου εν ζωή ήρωα του Αλβανικού Μετώπου και της Μάχης της Κρήτης.

Ο αείμνηστος Γιώργος Παλαιάκης κάθε χρόνο εκπλήρωνε πιστά το τάμα του και συμμετείχε καταθέτοντας στεφάνι στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην ηρωική επέτειο της Μάχη της Κρήτης. Δικαίως σε κάθε επέτειο στο μνημείο-ηρώο της Μάχης της Κρήτης στο Ηράκλειο, ο Γιώργος Παλαιάκης ως τελευταίος επιζών μαχητής και τραυματίας πολέμου συγκέντρωνε το θερμό χειροκρότημα των εκπροσώπων της Περιφέρειας,της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,Αρχών,φορέων,των πολιτών, που όλοι και τώρα στο ύστατο χαίρε, αποχαιρετούν με συγκίνηση τον Κρητικό ήρωα και ιδιαίτερα η οικογένεια του, οι συγγενείς,οι φίλοι και οι συγχωριανοί του στην Ροδιά.

Στους Εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες ο Γιώργος Παλαιάκης πήρε την σκυτάλη διαδεχόμενος τον πολεμιστή πατέρα του.Ο Γ.Παλαιάκης ήταν γιος του Ηλία Ιωάννου Παλαιάκη. ∆έκα χρόνια ήταν στρατιώτης ο πατέρας του. Παρασημοφορήθηκε μάλιστα με το επίχρυσο μετάλλιο. Πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους και στη συνέχεια έλαβε μέρος στη μικρασιαστική εκστρατεία. Για την πατρίδα πολέμησε ο πατέρας, για την πατρίδα και ο γιος.

Στην πρώτη γραμμή της Αλβανίας κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου και στη Μάχη της Κρήτης.Ο ιστορικός-συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης είχε παρουσιάσει το 2012 σε ειδική εκδήλωση στο Δήμο Μαλεβιζίου το Ιστορικό λεύκωμα - βιβλιο του “ Ο 20ος αιώνας -ιστορίας των Κρητικών αγώνων εκτός Κρήτης όπου και τιμήθηκε απο την Δημοτική Αρχη για την προσφορά του ο Γιώργος Παλαιάκης,ο τελευταίος επιζών του Αλβανικού μετώπου και της Μάχης της Κρήτης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Γύπας

  Αυτά και όχι μόνο να τα βλέπει ο Πρωθυπουργός ο οποίος ετοιμάζετε με μια υπογραφή να ξεπουλήσει την Ελλάδα!!!!

 2. avatar Ρωμιός

  Πραγματικός Έλληνας και ήρωας.
  Καλό ταξίδι και σε ευχαριστούμε.

 3. avatar Zabangler

  Άνθρωποι των οποιων η ζωή σημαδεύτηκε από έναν ανιδιοτελή πολεμο για την υπεράσπιση της πατρίδας μας
  Πραγματικοί ήρωες !!!!

  Σας ευχαριστούμε πολύ

 4. avatar Για την Ιστορία

  Ο πατέρας μου, γεννημένος το 1924, από τη Θεσσαλονίκη πήγε με παρέα, πολίτης και όχι στρατιώτης, και πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης. Σαν από θαύμα γλίτωσε από τις σφαίρες και πιάστηκε αιχμάλωτος. Όσοι δεν ήταν στρατιώτες, μόλις τους συνελάμβαναν εκτελούντο χωρίς πολλές διαδικασίες. Δραπέτευσε, κάποιοι Κρητικοί τον έκρυψαν, και με πλαστά έγγραφα γύρισε. Εκεί εντάχθηκε στην Αντίσταση. Μαζί με την αδελφή του περνούσαν ώρες έξω από την εκκλησία της Αγ. Τριάδος. Υπήρχε λόγος. Ο εφημέριος, π. Μιλτιάδης, έκρυβε ασύρματο και εξυπηρετούσε τον Ελληνικό Στρατό. Μόλις οι Γερμανοί έπιαναν την εκπομπή και πλησίαζαν για έλεγχο, τα δυο αδέλφια τραγουδούσαν το Σαμιώτισσα, Σαμιώτισσα. Ο ιερέας έκρυβε τον ασύρματο κάτω από την Αγ. Τράπεζα. Και οι Ναζί έφευγαν άπρακτοι. Υπήρχαν παλικάρια τότε. Πολλά και άγνωστα, αφανή. Μετά ξέσπασε ο εμφύλιος. Και ό,τι πετύχαμε, το καταστρέψαμε.
  Ο πατέρας πέθανε το 2002. Άντε να τα πείτε, κ. Γιώργο Παλαιάκη, δώσε του χαιρετίσματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει