Σενάριο επιβολής πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, έθεσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων σε νέους στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους».

Προειδοποίηση για νέους

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι το διαφαινόμενο κύμα οφείλεται στην επιπολαιότητα των νέων που μεταδίδουν τον ιό τόνισε ότι «έχουμε δει ήδη θανάτους νέων, όχι τόσο στην Ελλάδα σε παγκόσμια κλίμακα και θα συμβεί και αυτό». «Υπάρχει το φαινόμενο οι νέοι να μεταδίδουν μεταξύ τους γιατί έχουν την αίσθηση της ασφάλειας ένας νέος έχει πιθανότητα 10 έως 100 φόρες μικρότερη να πεθάνει αλλά όχι μηδενική» επισήμανε.

«Κοιτάμε τα αυξημένα κρούσματα στους νέους στη χώρα μας, δε θέλω να κινδυνολογήσω, η έκταση είναι ακόμα μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση με γεγονότα υπερμετάδοσης σε μπαράκια κέντρα διασκέδασης, κάποιοι από αυτούς όχι πολλοί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα» σημείωσε ο καθηγητής.

Σημείωσε πάντως ότι η εικόνα στα αστικά κέντρα είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική, αλλά τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης όχι ορφανά.