Ένας θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα και δέκα κρούσματα

Ο εκλιπών ήταν ασθενής ηλικίας άνω των 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα


ΕΛΛΑΔΑ
19:05
30/07/2020
Ένας θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα και δέκα κρούσματα
2
loading

Σύμφωνα με εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί δέκα κρούσματα και ένας θάνατος ασθενή ηλικίας άνω των 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα.

Τα εννέα από τα δέκα συνολικά κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/καιοξεία χαλαρή παράλυση) και ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Τα δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar tzafar1

  Καλά ρε [...]. Τόσες χιλιάδες άνθρωποι που πέθαναν, δε σου λένε τίποτα εσένα; Αφού είσαι τόσο μάγκας γιατί δεν πας να στηθείς έξω από μια μονάδα εντατικής θεραπείας να βοηθήσεις τους συγγενείς των πασχόντων, που βασανίζονται χωρίς λόγο, σύμφωνα με την αυταπόδεικτη θεωρία σου. Αν αρρωστήσεις όμως καραγκιόζη μου, μην τυχόν και ζητήσεις να σε περιθάλψουν γιατροί και νοσοκόμες. Να έχεις τα κάκαλα να κάτσεις στο σπίτι σου να την βγάλεις καθαρή. Έτσι κι αλλιώς με τόση [...] που σε διακατέχει, δεν έχεις ανάγκη από καμιά θεραπεία εσύ.

 2. avatar Γιώργος 34

  Γρήγορα lockdown !!!
  Γιατί όχι;
  Όταν κάναμε lockdown για τον κοροδοϊό είχαμε πιο πολλούς νεκρούς στην Ελλάδα;
  Παναγία μου. Θα πεθάνουμε!
  Υποχρεωτικά από αύριο να φορέσουν όλοι και σίτες!
  Είστε πραγματικά γελοίοι και επικίνδυνοι.
  Μα πιο επικίνδυνοι είναι όλοι αυτοί που σας πιστεύουν και διαμορφώνουν μαζί με εσάς το μέλλον όλων μας. Τελειώνετε με την τρομολαγνία και τον εμπαιγμό, γιατί αν έχει πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας, για τη χρήση της θα πέφτει φάπα σε κάθε υστερικό, μήπως και συνέλθει.
  Άντε γιατί παρατράβηξε το καλαμπούρι...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει