Απαλλαγή των ΑΜΕΑ από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος

Τι αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών


ΕΛΛΑΔΑ
12:19
28/02/2014
Απαλλαγή των ΑΜΕΑ από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος
2
loading

Εγκύκλιος τους Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη προβλέπει την απαλλαγή από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των μισθών και συντάξεων που χορηγούνται σε πρόσωπα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από το φόρο, μεταξύ άλλων κατηγοριών εισοδήματος από μισθωτή εργασία: α) Η σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, β) Το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες και γ) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%). Οι ανωτέρω διατάξεις αφορούν σε εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο δεν υπόκειται σε παρακράτηση, ήτοι κατά την καταβολή συντάξεων σε ανάπηρους πολέμου, σε θύματα ή ομογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου στρατιωτικούς γενικά (που έχουν υποστεί βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους), όπως επίσης και κατά την χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος, αλλά και των λοιπών προνοιακών επιδομάτων σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρία που τα δικαιούνται, δεν θα πρέπει να παρακρατείται φόρος εισοδήματος.

Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθαρίζει πως δεν υφίσταται υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος και κατά την καταβολή μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, ανεξαρτήτως του είδους της αναπηρίας που παρουσιάζουν.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι προκειμένου για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των μισθών, συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 80% απαιτείται η προσκόμιση γνωμάτευσης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.ΠΑ), με την οποία πιστοποιείται η ύπαρξη αναπηρίας του ενδιαφερόμενου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ΝΕΚΤΑΡΙΑ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣ!! ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΕΙΑΣ 80% ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ???ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΕ.ΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ???

    1. avatar Γιάννης Δρ

      Χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω ότι δεν έχει σημασία η πάθηση, αλλά το ποσοστο που σας χορήγησε το Κ.Ε.Π.Α.. Θα προσκομίσετε αυτό το χαρτί στην υπηρεσία μισθοδοσίας ή συνταξιοδότησής σας μαζί με τον νόμο. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει