Τη δυνατότητα θα έχουν πλέον οι αλλοδαποί σύζυγοι στη χώρα μας να επιλέγουν τη νομοθεσία της χώρας που επιθυμούν να εφαρμοστεί σε περίπτωση διαζυγίου ή δικαστικού χωρισμού τους.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται μετά την υιοθέτηση από την Ελλάδα του σχετικού κανόνα της ΕΕ και της ακόλουθης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι η Ελλάδα καθίσταται το 16ο κράτος – μέλος της ΕΕ, το οποίο εντάσσει στη νομοθεσία της τον κανονισμό 1259/2010 για το εφαρμοστέο δίκαιο στο διαζύγιο και το δικαστικό χωρισμό, που αποκαλείται «Ρώμη ΙΙΙ».

Αναλυτικότερα, με τον κανονισμό «Ρώμη ΙΙΙ» καθιερώνεται, η ευχέρεια των συζύγων να επιλέξουν το εφαρμοστέο δίκαιο που θα διέπει τη λύση του γάμου. Σε περίπτωση που το ζευγάρι δεν μπορεί να συμφωνήσει, οι δικαστές θα έχουν στη διάθεσή τους κοινή μέθοδο για να αποφασίζουν ποιας χώρας η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κανονισμός 1259/2010 δεν έχει επιπτώσεις στους εθνικούς νόμους περί διαζυγίου ή γάμου, ούτε προβλέπει την υιοθέτηση κανόνων που επηρεάζουν ουσιαστικά το οικογενειακό δίκαιο των κρατών-μελών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.