Στην αναγκαία αναστροφή του φαινομένου, οι Έλληνες επιστήμονες να φεύγουν και να διαπρέπουν στο εξωτερικό, περιστράφηκε η συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του νομπελίστα, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, δρ. Χάραλντ Τσουρ Χάουζεν (Harald zur Hausen), που αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο επιστήμονας επισκέφθηκε σήμερα τον κ. Παπούλια, συνοδευόμενος από τους Έλληνες διαπρεπείς συναδέλφους του δρ. Χρήστο Βασιλάκο, γγ Έρευνας και Τεχνολογίας, Ιω. Ιωαννίδη, Γ. Κόλλια και Π. Μαχαίρα, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Παπούλιας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθύμισε συνάντηση που είχε στο παρελθόν, στα Γιάννενα, με τον νομπελίστα επιστήμονα, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» και σημείωσε πως «υπάρχει αιμορραγία νέων, ταλαντούχων επιστημόνων, που φεύγουν για το εξωτερικό», γεγονός, ωστόσο, που διακρίνει εσχάτως να αλλάζει, δεδομένου ότι παρατηρείται επιστροφή λίγων επιστημόνων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο δρ. Χάραλντ Τσουρ Χάουζεν σημείωσε πως γνωρίζει πάρα πολλούς Έλληνες συναδέλφους του, που εργάζονται στο εξωτερικό και στη χώρα του, διαπιστώνοντας μια τάση να φεύγουν επιστήμονες και, δυστυχώς, να μην επιστρέφουν. «Αυτή η τάση θα πρέπει να αναστραφεί» κατέληξε.