Ποδηλατάδα δημάρχων και άλλων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διοργάνωσαν σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας, η Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο δήμος Αθηναίων, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Οι δήμαρχοι, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, με τα ποδήλατά τους και επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ξεκίνησαν την ποδηλατάδα τους από το Δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά.

Στη συνέχεια, μέσω της οδού Αθηνάς έφτασαν στην Ομόνοια, ανέβηκαν τη Σταδίου, πέρασαν από την πλατεία Συντάγματος, μέσω της Φιλελλήνων βγήκαν στην Αμαλίας και κατέληξαν στην είσοδο του Εθνικού Κήπου.

Στην εκδήλωση, στην πλατεία Κοτζιά, παρέστη και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης που ανακοίνωσε μια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία δύο ποδηλατόδρομων στην Αθήνα, καθώς και την παροχή «οικολογικού μπόνους» για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ, και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμμετοχή της σ’ αυτή τη συμβολική διοργάνωση, έγινε για να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει η Αυτοδιοίκηση, στην μετά κορονοϊό εποχή, στην υιοθέτηση ενός νέου, πιο ανθρώπινου μοντέλου ζωής στα αστικά κέντρα των πόλεων.

Οι δυο ποδηλατόδρομοι, που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης και δεσμεύτηκε ότι η δημιουργία τους θα «προχωρήσει γρήγορα» είναι η ολοκλήρωση της διαδρομής από το Φάληρο έως την Κηφισιά και ειδικότερα το τμήμα Γκάζι-Κηφισιά, με χρηματοδότηση 7 εκατομμύρια ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Ο δεύτερος ποδηλατόδρομος που θα χρηματοδοτηθεί με 3 εκατομμύρια ευρώ, θα ξεκινάει από τον σταθμό του Μετρό στην Κατεχάκη και μέσω, Πανεπιστημιούπολης και Πολυτεχνειούπολης θα καταλήγει στον σταθμό του Μετρό στον Ευαγγελισμό. Επίσης ο κ. Χατζηδάκης, προανήγγειλε ότι μεθαύριο Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την κυβερνητική πολιτική για την ηλεκτροκίνηση, στην οποία θα περιλαμβάνεται ένα «οικολογικό μπόνους» για όσους αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό το μπόνους θα είναι πολλαπλάσιο για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων. «Θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα επί της ουσίας στο ποδήλατο», υπογράμμισε.

«Χάρη στις πρωτοβουλίες και του υπουργείου Περιβάλλοντος μπορούμε να υπολογίζουμε σε καλύτερες μέρες για όλους μας. Καλύτερες μέρες για να ξαναδούμε τις πόλεις μας όπως τις θέλουμε, όπως τις ονειρευόμαστε. Ανθρώπινες πόλεις για να ζεις», δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ευχήθηκε να «είναι αυτή η τελευταία συμβολική κίνηση και του χρόνου την ημέρα του ποδηλάτου να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί στο μεγάλο περίπατο σε μια διαδρομή που θα φτάνει τα επτά χιλιόμετρα, σε μια έκταση που θα απελευθερώσει πενήντα στρέμματα δημόσιου χώρου και μπορεί να αλλάξει την Αθήνα».