Τη δρομολόγηση δράσεων για την «τόνωση» του ελληνισμού στον Καναδά και την «μεταλαμπάδευση» στα παιδιά των Κρητών ομογενών, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης, συζήτησαν σε διαδοχικές συναντήσεις τους με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ειρηναίο , ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στον Καναδά, Θάνος Καφόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κρητών του Μοντρεάλ Μιχάλης Χριστοδουλάκης, παρουσία των περιφερειακών συμβούλων Δημήτηρη Σαρρή και Νεκτάριου Παπαβασιλείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το cretalive.gr, στις συναντήσεις, Αρχιεπισκοπή και Περιφέρεια έκαναν δεκτό το αίτημα δεκαπενθήμερης φιλοξενίας το καλοκαίρι παιδιών ομογενών ηλικίας 12-18 ετών που επιθυμούν να επισκεφθούν για πρώτη φορά το νησί, να γνωρίσουν τις ρίζες των προγόνων τους, ενώ τα ίδια στον Καναδά, διδάσκονται τα Ελληνικά και έχουν μάθει Κρητικούς χορούς και τραγούδια.

Ο Γενικός Πρόξενος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κρητών εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους στον Περιφερειάρχη και στον Αρχιεπίσκοπο για την γόνιμη συνεργασία και φιλοξενία, ενώ διευκρίνισαν ότι τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών στην Κρήτη την θερινή περίοδο θα βαρύνουν τους γονείς τους. Η συνεργασία Καναδά-Κρήτης συνεχίζεται -όπως είπε – ο Γενικός Πρόξενος μετά την επίσκεψη στον Καναδά του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ και τις συναντήσεις που είχε με τις αρχές, τους εκπροσώπους των Κρητών, ομογενειακών φορέων.

«Στόχος μας είναι να «μπολιαστούν» τα παιδιά των ομογενών με την Κρήτη στην 15νθήμερη παραμονή τους το Καλοκαίρι. Πρόκειται για παιδιά που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Κρήτη αλλά ξέρουν να μιλούν την μητρική τους γλώσσα, τα Ελληνικά, και να χορεύουν υπερήφανα τους Κρητικούς χορούς» δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος κ. Καφόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα στο Μόντρεαλ η Ελληνική Κοινότητα αριθμεί περί τα 80.000 άτομα.
«Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για την διατήρηση του Ελληνισμού στο εξωτερικό, που σήμερα στον Καναδά είναι τρίτης, τετάρτης και πέμπτης γενιάς. Σε αυτό στοχεύουμε και είμαστε σήμερα εδώ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας στο Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ Μιχάλης Χριστοδουλάκης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο για την αποδοχή της φιλοξενίας των παιδιών το ερχόμενο Καλοκαίρι στο νησί. «Είναι ήδη ενθουσιασμένα για αυτό, γιατί πρέπει να πούμε ότι τα παιδιά αυτά που είναι και τέταρτης γενιάς μιλάνε, γράφουν, και διαβάζουν Ελληνικά, μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς και όργανα. Ο σύλλογος μας καθημερινά «μεταλαμπαδεύει» τις αξίες, τις παραδόσεις της Κρήτης, προσπαθώντας να κρατάμε «ζωντανά» τα ήθη και τα έθιμα μας».

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία της την Ελληνική αποστολή από τον Καναδά, έκανε λόγο για μια σημαντική συνεργασία που έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία μεταξύ της Κρητικής ομογένειας, τον Γενικό Πρόξενο Μόντρεαλ, και της Περιφέρειας Κρήτης. «Στον Καναδά χτυπάει δυνατά η καρδιά άλλης μίας Κρήτης. Εκεί τα Κρητικόπουλα μαθαίνουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, και η φιλοξενία των παιδιών από το Μόντρεαλ είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε με την συνεργασία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και των εμπλεκόμενων φορέων» και πρόσθεσε: «Με μεγάλη αγάπη θα περιμένουμε το Καλοκαίρι τα παιδιά, να τα φιλοξενήσουμε, να γνωρίσουν για πρώτη φορά από κοντά το τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοι τους».

Η Ελληνοκαναδική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί επίσης και το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Χανιά, όπου το μοναδικό του παράρτημα εκτός Ελλάδας, βρίσκεται και λειτουργεί στο Μόντρεαλ.