Απαντήσεις για το θέμα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, δίνει η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει και πάλι από προχθές ύστερα και από την νέα απεργία πείνας και δίψας στην οποία προχώρησε ο 40χρονος κρατούμενος, καθώς συμπληρώθηκαν οι 14 μέρες καραντίνας του στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και δεν επέστρεψε στο κελί του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η ΓΓΑΠ, δίνει διευκρινίσεις για το θέμα των σπουδών του Δημάκη στο ΕΚΠΑ, το οποίο υπογραμμίζουν όλες οι πλευρές που αντιδρούν στις ενέργειες της Γραμματείας και της γ.γ. Σοφίας Νικολάου προσωπικά, και τονίζει ότι από την αρχή του δόθηκε η πρόσβαση και η υλικοτεχνική υποδομή για να συνεχίσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του, χωρίς αυτή να διακοπεί.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως «κάθε αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΓΓΑΠ αναφέρει:

«Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης.

Ήδη από τη χρονική περίοδο που κρατούνταν στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, η αρμόδια υπηρεσία τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Ωστόσο, αν και στον κρατούμενο δόθηκε επανειλημμένως η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Με την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, σήμερα, 25η Μαΐου 2020 και ενώ έχει μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ», ο κρατούμενος αρνείται να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη, όπως και κάθε άλλου κρατούμενου που επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, πληρούνται στο έπακρο. Κάθε άλλη αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα».

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον φοιτήτη στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κρατούμενο απεργό πείνας, φοιτητή της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Βασίλη Δημάκη, πραγματοποίησαν μέλη της πρωτοβουλίας «support art workers», το απόγευμα, στην Καμάρα.

Ο κρατούμενος φοιτητής επιδιώκει την επιστροφή στο κελί του στη Δ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, από το οποίο απομακρύνθηκε λόγω αποσυμφόρησης των φυλακών για την προστασία από τον κορονοϊό, μεταφερόμενος αρχικά στις φυλακές Γρεβενών και στη συνέχεια στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, να χάσει την πρόσβαση σε βιβλία και σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο για την εξ αποστάσεως συνέχιση των σπουδών του.

Οι διαδηλωτές έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα και ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του κρατούμενου φοιτητή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.