Ο Σωτήρης Τσιόδρας αφού ανακοίνωσε μόλις 4 νέα κρούσματα και μηδέν θανάτους το τελευταίο 24ωρο εξήγησε γιατί κατά τη γνώμη του είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι:« το συμπέρασμα είναι ότι είναι πολύ σπάνια να νοσήσουν βαριά τα παιδιά. Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε την αρνητική πλευρά. Ο ιός είχε τις ιδιαιτερότητές του.

Η παρουσία του δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή.

Επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:

  • Κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση που ενισχύεται σε περιόδους παύσης των σχολείων,
  • υπάρχει κόστος σε χαμένη γνώση,
  • σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών,
  • υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν την οικογένεια και την κοινωνία.

Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή των παιδιών στις τάξεις.

Σύνθετο το δίλημμα για το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά. Μοιάζει τώρα η καταλληλότερη η συγκυρία. Τα οφέλη περισσότερα από τους κινδύνους. Μπορούν επιστρέψουν στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής. Τελικά ότι και να εισηγηθεί η επιτροπή, την καλύτερη απόφαση θα την πάρουν οι οικείοι. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών στα θρανία είναι η 1η Ιουνίου και υπάρχουν οι εισηγήσεις για τα μέτρα.

«Είναι κάποια προσωπική τοποθέτηση δική μου, η επιτροπή θα επανεξετάσει τα δεδομένα όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Η Επιτροπή θα τοποθετηθεί αρμοδίως και θα σας αναφέρω αν υπάρξει κάποια διαφορετική τοποθέτηση από αυτήν που σας είπα.

Είμαστε χαρούμενοι γιατί η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται από μια καλή πορεία. Που σημαίνει ότι ο κόσμος είναι προσεκτικός. Όλο αυτό είναι επιτυχία όλων μας. Κάποιες εικόνες με μαζική συνάθροιση χωρίς να τηρούνται τα μέτρα είναι απογοητευτικές» υπογράμμισε.