Άνοιξαν χθες οι εκκλησίες για τους πιστούς σε όλη την Ελλάδα και αρκετοί ήταν αυτοί που πήγαν στη θεία λειτουργία.

Ο εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Ισιδώρου Πετροκοκκίνου στον Κάμπο της Χίου πατέρας Ανδρέας Αθανασόπουλος, με αφορμή το άνοιγμα των ιερών ναών, απευθύνθηκε στους πιστούς, λέγοντας ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει.

«Δώσαμε την ελευθερία μας για ένα ιό που δεν πιστεύω πως υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η δεν είναι το υπέρτατο αγαθό η υγεία, αλλά η ελευθερία και όποιος την χάσει για την ασφάλεια θα χάσει τελικά και τα δύο.

Όσον αφορά το κλείσιμο των εκκλησιών ο ιερέας ανέφερε πως δεν νοείται να κλείνουν οι εκκλησίες που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο να λειτουργούν ακόμα και σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο ιερέας συνέχισε λέγοντας πως δεν μπαίνει καμία ασθένεια στους ναούς σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα tvpatrida.gr.

«Όποιος νομίζει πως μέσα στην εκκλησία κολλάει ιός και ιδιαίτερα στη Θεία Κοινωνία να κάτσει σπίτι του. Δεν μπαίνει ασθένεια εδώ μέσα» είπε.

Στη συνέχεια ο παπάς είπε πως ο πειρασμός που ήρθε προκλήθηκε από τις αμαρτίες μας λέγοντας πως «αμαρτίες είναι η βλαστήμια, οι εκτρώσεις, η ομοφυλοφιλία, το να μην έρχεται ο κόσμος την Κυριακή στην Εκκλησία ή να έρχεται αργά και να κοινωνάμε χωρίς να έχουμε εξομολογηθεί».

Να σημειωθεί πως αρκετοί ήταν οι πιστοί που εξέφρασαν την αντίθεσή τους ακούγοντας όσα έλεγε ο ιερέας.

Τα μέτρα προστασίας στις εκκλησίες

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας – Θρησκευμάτων και Υγείας, που θα ισχύσει έως και 5 Ιουνίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στην εκκλησία θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ.

Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση για χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών.

Στην είσοδο των ναών υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών. Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο, όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα φοράει μάσκα και γάντια.

Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.

Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.

Ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός.

Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.

Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού, ενώ δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

TAGS