Η σύνοδος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ (European Union Military Committee, EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MC/CS) πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην παρέμβασή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αναφέρθηκε στην επιχείρηση της ΕΕ «Ειρήνη», στην προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών εκ μέρους της Τουρκίας, στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της γείτονος στο Αιγαίο και στην Κύπρο και στις δράσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ:

Εξέφρασε την ικανοποίησή του, όσον αφορά την έναρξη της επιχείρησης «IRINI», δηλώνοντας ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή με προσωπικό, μέσα και εγκαταστάσεις, και ζήτησε την υποστήριξη του συνόλου των κρατών-μελών, δεδομένης της ζωτικής σημασίας της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου για την ΕΕ.

Πρόβαλε την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, που είχε ως σκοπό την άσκηση πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ευχαριστώντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της, που υποστήριξαν την Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Επισήμανε την καθημερινή παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας τον γενικότερο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει κάτι τέτοιο. Αναφέρθηκε δε, στην πρόσφατη επικοινωνία του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ επί του θέματος καθώς και στην ανάγκη αλλαγής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας, έναντι της οποίας η Ελλάδα πάντοτε τηρεί ετοιμότητα κατάλληλων αντιδράσεων.

Επανέλαβε την πλήρη και διαρκή υποστήριξη της Ελλάδος στην Κύπρο, της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα συστηματικά παραβιάζονται από την Τουρκία.

Εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες και δράσεις της EΕ, που έχουν σκοπό τη συλλογική και συντονισμένη αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Τέλος αναφέρθηκε αφενός στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας από τις ελληνικές ΕΔ, οι οποίες διατήρησαν άθικτη την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και ικανότητα, αφετέρου στη συνδρομή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.