Σήμερα η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη γιορτάζουν την επέτειο από για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή και ενσωμάτωσης τους στην Ελλάδα. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών πήρε την πρωτοβουλία να υψωθεί στην πόλη μια ελληνική σημαία επιφάνειας περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα pameevro.gr, που δημοσιοποίησε και σχετικό βίντεο.

Η συγκεκριμένη σημαία είχε παραχωρηθεί από τον δήμο του Διδυμοτείχου στη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως η μεγαλύτερη σε επιφάνεια σημαία κράτους.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης:

Το μήνυμα Σακελλαροπούλου για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνομίλησε με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και έστειλε το μήνυμά της για την επέτειο.

Αναλυτικά το μήνυμα της προέδρου:

«Αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας, η Θράκη γιορτάζει σήμερα έναν αιώνα από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωσή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Η 14η Μαΐου είναι μια μέρα ορόσημο τόσο για την Αλεξανδρούπολη όσο και για την Κομοτηνή, καθώς μετά από πολλές περιπέτειες και αγώνες, οι δύο αυτές πόλεις απέκτησαν την ελευθερία τους.

Αρχαιότητα, ρωμαϊκοί χρόνοι, Βυζάντιο, τουρκοκρατία, άφησαν τα ίχνη τους στη Θράκη, αυτόν τον πολύπαθο τόπο που, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, υπήρξε σταυροδρόμι συγκρούσεων και χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, μια περιοχή ανοιχτών οριζόντων. Δεν ήταν εύκολη η αρμονική σύμπλευση και ο δημιουργικός συγχρωτισμός τόσων εθνοτήτων στην περιοχή. Τις περιόδους της ακμής διαδέχονταν περίοδοι καταστροφών και διώξεων. Ωστόσο, ο επί αιώνες πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής διεύρυνε τον νοητικό ορίζοντα των Θρακιωτών, ενίσχυσε τον δυναμισμό, την δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο.

Η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό βρίσκει την Αλεξανδρούπολη, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, σε μια δημιουργική και αναγεννητική πορεία. Σε μια περίοδο διπλής κρίσης, με τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας να κορυφώνονται και με την πανδημία να απειλεί την δημόσια υγεία και την οικονομία μας, οι Θρακιώτες απέδειξαν για μια φορά ακόμα την υπευθυνότητα και την αγωνιστικότητά τους. Μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις μας, με ψυχραιμία και υψηλό εθνικό φρόνημα, διαφυλάττουν τα ελληνικά σύνορα, τα σύνορα της Ευρώπης.

Γιορτάζουμε σήμερα την Αλεξανδρούπολη, τιμώντας την ιστορία της και χαιρετίζοντας τις προοπτικές της. Μία από τις νεότερες πόλεις της χώρας μας, δεν έχει να επιδείξει απλώς υψηλή ποιότητα ζωής, σεβασμό στο περιβάλλον, ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική και πνευματική δράση. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κόμβο ανάπτυξης για όλη την ευρύτερη περιοχή, να γίνει η βασική πύλη διασύνδεσης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεσογείου, της Ασίας και της παρευξείνιας ζώνης.

Είχα προγραμματίσει να βρίσκομαι σήμερα εκεί, να γιορτάσουμε μαζί την ιστορική αυτή επέτειο. Νιώθω συγκίνηση και περηφάνια για όσα έχει πετύχει η Αλεξανδρούπολη στα εκατό χρόνια του σύγχρονου βίου της. Έχω άλλωστε κι εγώ τις ρίζες μου στη Θράκη, γνωρίζω τη ζεστασιά των Θρακιωτών, τις παραδόσεις τους, την αγάπη τους για την πατρίδα. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί ματαίωσαν δυστυχώς την επίσκεψή μου αυτή. Είμαι όμως σίγουρη ότι σύντομα θα μου δοθεί η ευκαιρία να βρεθώ κοντά σας και να συναντηθώ με τις αρχές και τους κατοίκους της πόλης».