Κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (7/5) άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο των Τεχνών. Όπως τονίζουν αγωνιούν για το μέλλον τους και ζητούν από την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό τους και να τους στηρίξει καθώς ο κορονοϊός έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή τους και στον εργασιακό τους βίο.

Αθήνα: Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή

Εκατοντάδες καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, φόρεσαν μάσκες και γάντια και συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα, σε μια κορύφωση των κινητοποιήσεών τους υπέρ ουσιαστικής επίλυσης των αιτημάτων τους.

Με παλμό και βασικό σύνθημα τη φράση του Μπρεχτ ότι «ο πολιτισμός σώζεται μόνο όταν σώζονται οι άνθρωποι», ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημιουργοί, παλαιότεροι και νεότεροι, τεχνικοί θεάματος-ακροάματος, εκπαιδευτικοί σε Ωδεία, σε σχολές χορού, διαδήλωσαν δυναμικά υπέρ της «ισότιμης μεταχείρισης για όλους τους κλάδους στον χώρο του πολιτισμού», την αγωνία τους «μη μείνουν κενό γράμμα οι πρώτες δηλώσεις για στήριξη του πολιτισμού ».

«Τίποτε δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή» τραγούδησε a capella η πλατεία Συντάγματος πίσω από τις μάσκες, μαζί με την Γιώτα Νέγκα και τη Νατάσσα Μποφίλιου.

« Η πανδημία χτύπησε τον χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!» ανέφερε το προσκλητήριο της συγκέντρωσης που διοργάνωσαν σωματεία εργαζομένων στις Τέχνες (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών).

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία στον Λευκό Πύργο

Διαμαρτυρία στον Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι μουσικοί, κινηματογραφιστές και άλλοι καλλιτέχνες, ζητώντας την επέκταση της επιδότησης και άλλων μέτρων κοινωνικής προστασίας για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και σε εργαζόμενους των κλάδων τους, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί απ’ αυτά.

Οι μουσικοί, φορώντας προστατευτικές μάσκες και μαντήλια στα πρόσωπα και κρατώντας στο χέρι τα μουσικά τους όργανα, «αλυσοδέθηκαν» με κόκκινη και άσπρη κορδέλα στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου, ενώ άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν το σύνθημα «support art workers», για τη στήριξη όλων όσοι εργάζονται στον χώρο της Τέχνης.

Από τα κύρια αιτήματα των μουσικών και άλλων καλλιτεχνών ήταν η ένταξη στην επιδότηση και των εργαζόμενων ορισμένου χρόνου.

Οι καλλιτέχνες ζητούν επίσης ένταξη και όσων αποδεδειγμένα είχαν εργαστεί την προηγούμενη χρονιά στην επιδότηση ενοικίου, την αναστολή πληρωμής τρεχόντων υποχρεώσεων (π.χ. φορολογία, υπηρεσίες), τα μέτρα για την εύρυθμη επαναλειτουργία των χώρων στους οποίους δραστηριοποιούνται, τα προγράμματα για νέες καλλιτεχνικές παραγωγές, κ.ά..

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ο Σύλλογος Μουσικών Β. Ελλάδας, η Ένωση Κινηματογραφιστών Β. Ελλάδας, πρωτοβουλίες εργαζομένων σε θέαμα και ακρόαμα και άλλοι καλλιτέχνες. Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, μια μικρή ομάδα έκανε πορεία στη παλιά παραλία με κατάληξη το λιμάνι της πόλης.

Δύο κινητοποιήσεις στην Πάτρα

Δύο κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι στην Πάτρα οι καλλιτέχνες, ζητώντας την λήψη μέτρων για την στήριξή τους.

Η πρώτη κινητοποίηση έγινε έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την οποία οργάνωσε το σωματείο επαγγελματιών μουσικών, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι μουσικοί, «η καραντίνα έληξε, αλλά δεν έληξαν, ούτε προβλέπεται να λήξουν σύντομα, απ’ ό,τι φαίνεται, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της αδυναμίας του υπουργείου Πολιτισμού να ανταποκριθεί εγκαίρως στο μείζον και άμεσο ζήτημα της επιβίωσης των εργαζομένων στον χώρο».

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, μπροστά από το δημοτικό θέατρο «Απόλλων», όπου και σε αυτή την περίπτωση τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας.

Όπως τονίστηκε, σκοπός της κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχαν ηθοποιοί, χορευτές κ.ά., ήταν η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων δραστηριοποιούνται στον χώρο της τέχνης.

Ηράκλειο Κρήτης

Αρκετά δυναμική ήταν η συμμετοχή στο Ηράκλειο στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε, από καλλιτέχνες που εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των επαγγελμάτων τους. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, με τη λήψη όλων των μέτρων, ενώ δίπλα στους καλλιτέχνες υπήρξαν και αρκετοί πολίτες που έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθειά τους.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ηθοποιός και σκηνοθέτης Σοφία Δερμιτζάκη, εξήγησε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την κίνηση «support art workers» που δημιουργήθηκε στο facebook, ενώ αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε αρκετές πόλεις της χώρας.

«Δηλώσαμε την αγωνία μας για το μέλλον και τον προβληματισμό μας για τον τρόπο που μέχρι αυτή την ώρα φαίνεται ότι ένα σημαντικό μέρος καλλιτεχνών που ήταν άνεργοι πριν από την κρίση του κορωνοϊού, μένουν εκτός των 800 ευρώ. Οι καλλιτέχνες στην περιφέρεια είμαστε σε δυσκολότερη θέση και αυτό που ζητάμε είναι η στήριξη της πολιτείας», συμπλήρωσε η κ. Δερμιτζάκη.

Μετά τη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, οι καλλιτέχνες αλλά και όσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας έξω από το δημαρχείο Ηρακλείου.

Ιωάννινα

Άνθρωποι της τέχνης φόρεσαν μάσκες και κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων στις 12.00 το μεσημέρι, ανταποκρινόμενοι στο πανελλαδικό κάλεσα της Πρωτοβουλίας των Εργαζομένων στον Κλάδο.

«Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε», δηλώνουν και τονίζουν πως από την πρώτη στιγμή τα σωματεία τους επισήμαναν στην κυβέρνηση την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξή τους.
Όπως τονίζουν, όλο αυτό το διάστημα του lockdown, η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες, πέρασαν στην ανεργία, με την τελευταία αμοιβή να τους καταβάλλεται τον Φεβρουάριο. Με γνώμονα τα νέα δεδομένα και τις ενδείξεις πως ο κόσμος της Τέχνης θα επιστρέψει στην κανονικότητα πολύ αργότερα, οι καλλιτέχνες ζητούν μέτρα στήριξης, όπως επίδομα ενίσχυσης, φοροελαφρύσνεις, επιδότηση ενοικίου. Μάλιστα προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Στις 7.00 το απόγευμα, οι μουσικοί θα πραγματοποιήσουν τη δική τους διαμαρτυρία στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

*Οι φωτογραφίες είναι του newsbeast.gr από τη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.