Κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και οι 13 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις – μέλοι του συνδέσμου παρουσιάζοντας άξονες, πάνω στους οποίους θα πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η επανεκκίνηση, η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τομέα.

Τα μέλη του ΣΕΤΕ ζήτησαν υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας. Όπως τονίζεται τουρισμός/μεταφορές δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, χωρίς κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις. Τα πρωτόκολλα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων και να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις. Ήδη ο ΣΕΤΕ, όπως τονίζεται, έχει ενημερώσει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΔΥ, ότι έως τις 11.05.20 θα παραδοθεί ολοκληρωμένο σχέδιο προς επεξεργασία.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζήτησαν προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων, τουλάχιστον για όλο το 2020, αλλά και μείωση του ΦΠΑ από 01.06.20 και για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.

Τέλος ζητήθηκε και η μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020. Το μέτρο δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση και εκτός αυτού, το 2021 με το σύνολο των επιχειρήσεων ζημιογόνο, ο συμψηφισμός προκαταβολής-ζημιών θα είναι αναγκαστικός, σημειώνει ο ΣΕΤΕ.