Η Συμφωνική Ορχήστρα του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης «επανασυστήνεται» στο κοινό της πόλης με την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία που προγραμματίζει για την ερχόμενη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης.

Με 51 μουσικούς στο δυναμικό της (39 έγχορδα και 21 πνευστά), με ιστορία 26 ετών (ιδρύθηκε το 1987 και διαθέτει έκτοτε δικό της κτίριο στο οποίο συστεγάζεται με το δημοτικό ωδείο και τη Φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου) με σειρά συναυλιών και μουσικών συνεργασιών στο ενεργητικό της, αλλά χωρίς οργανόγραμμα λειτουργίας με ελάχιστο προϋπολογισμό και σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομή όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων ο αρχιμουσικός της Χάρης Ηλιάδης, αλλά και το μέλος της επιτροπής καλλιτεχνικού συντονισμού του έργου της, μουσικός κ. Χρήστος Γρίμπας.

«Ο προγραμματισμός της Συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου για το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι έτοιμος και θα κατατεθεί στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του 2014. Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα, την εξωστρέφεια και την αλλαγή κλίματος όσον αφορά τα μουσικά πράγματα της πόλης» δήλωσε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Έλλη Χρυσίδου σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή τη συναυλία.

Για το «χρέος όλων να στηρίξουν τα οράματα των άξιων καλλιτεχνών και της Συμφωνικής Ορχήστρας» μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Λαζαρίδης.

Στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει έργα των συνθετών: Γιόχαν Στράους (άριες, βαλς και πόλκες), Τζιάκομο Πουτσίνι και Φράνς Λεχάρ καθώς και χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μελωδίες και κάλαντα απ’ όλο τον κόσμο.

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης, σολίστ στο τραγούδι θα είναι η υψίφωνος Σιρανούς Τσαλικιάν ενώ συμμετέχει η χορωδία του Ι.Ν, Κυρίλλου και Μεθοδίου ενώ παίρνουν μέρος οι χορευτές Αναστασία Παπακώστα και Κωνσταντίνος Πετρίδης (θα χορέψουν βαλς).

Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ και 8 ευρώ (μαθητικό – φοιτητικό ανέργων).

– Μια ακόμη πανηγυρική πρωτοχρονιάτικη συναυλία – ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στις 7 το απόγευμα, θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά.

Η συναυλία περιλαμβάνει τα «Παιδικά Παιχνίδια», έργο 22 του Georges Bizet, το αγαπημένο παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος», έργο 67 του Sergei Prokofiev, «Το μαγικό ραβδί της νιότης», έργο 1β του Edward Elgar και το έργο Οδηγός νέων στην ορχήστρα, έργο 34 του Benjamin Britten, με το οποίο παρουσιάζονται όλα τα όργανα της ορχήστρας μ’ έναν περίτεχνο και διασκεδαστικό τρόπο.

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Κ.Ο.Θ. ανοίγει τον κύκλο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, μ’ ένα εορταστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στους νέους της πόλης.

Τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο μαέστρος Αλέξανδρος Μυράτ ενώ αφηγητής ανέλαβε ο ηθοποιός – καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας κ. Γιάννης Βούρος.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 18, 9 και 5 ευρώ.