Δύσκολη θα είναι η νέα κανονικότητα στο εμπόριο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι καταστηματάρχες έχουν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων αλλά και των πελατών ενώ η αγωνία για την επόμενη ημέρα σαφώς και είναι μεγάλη. Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα; Ποια μέτρα προστασίας θα ληφθούν; Θα μπορούμε να δοκιμάζουμε τα ρούχα ή όχι; Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης απαντά στις ερωτήσεις του newsbeast.gr αναλύοντας τα νέα δεδομένα στον κλάδο του εμπορίου.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών η ανασφάλεια των ιδιοκτητών είναι μεγάλη καθώς δεν γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν οι καταναλωτές, εάν θα υπάρχει πελατεία ή εάν θα βλέπουν τα ταμεία τους άδεια.

Τι θα γίνεται με τη δοκιμή ρούχων

«Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τις συστάσεις που θα μας δώσουν οι επιστήμονες οι οποίοι κατάφεραν να μας βγάλουν από αυτή τη μεγάλη πανδημία. Σχετικά με το θέμα δοκιμής των ρούχων δεν έχουμε κάποια σχετική επίσημη ενημέρωση ακόμη ενώ υπάρχουν τρόποι ακόμη και εάν δοκιμάζονται να απολυμανθούν» αναφέρει ο Σταύρος Καφούνης και εξηγεί πως θα υπάρχει όριο στους πελάτες που θα μπορούν να εισέρχονται εντός των καταστημάτων.

«Σχεδιάζουμε ενέργειες και προσφορές για τους πελάτες με στόχο την ενίσχυση της αγοράς και θα τις παρουσιάσουμε άμεσα» τονίζει.

Αντισηπτικά και μάσκες στα καταστήματα

Όπως αναφέρει ο πρόεδρός του ο Εμπορικός Σύλλογος βρίσκεται στο πλευρό των ιδιοκτητών καταστημάτων και ήδη έχει προμηθευτεί 3.000 μάσκες αλλά και αντισηπτικά που θα διανεμηθούν δωρεάν. Εξηγεί επίσης πως  ανάλογα με τον κλάδο υπάρχουν τα απολυματικά ώστε να απολυμαίνονται τα είδη αλλά και ο χώρος του καταστήματος.

Η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα τα οποία θα αφορούν την ελάφρυνση των οικονομικών συνεπειών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού και το λουκέτο στα καταστήματα ενώ ταυτόχρονα στόχος είναι τα εισοδήματα των εργαζομένων να ενισχυθούν ώστε να κινηθεί η αγορά.

Προ λίγων ημερών όπως εξηγεί ο Σταύρος Καφούνης ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πήρε την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σ΄αυτή αναλύονται οι δύο άξονες για το εμπόριο, πρώτος είναι ο άξονας της ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και δεύτερος η χρηματοδότηση.

«Ζητάμε να γίνει μείωση 50% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, προκειμένου να αυξηθεί το εισόδημά τους. Προτείναμε και ένα ”μπόνους” κορονοϊού, για να μοιραστούν τα κέρδη σε εργαζόμενους και καταστηματάρχες έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να αυξήσουν τα έσοδά τους και να κινηθεί η αγορά» σημειώνει.

Να παραμείνει η μείωση ενοικίου μέχρι τέλος του έτους

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, όπως γράφει και στη σχετική επιστολή κρίνει απαραίτητη την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τη μείωση των ενοικίων κατά 40% ως το τέλος του χρόνου και την άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να δοθεί χρηματοδότηση.

«Κάναμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για την παροχή ενός δανείου που το ονομάσαμε Covid 19. Να δίνεται αυτόματα από τις τράπεζες, χωρίς τις τράπεζες τροχονόμους, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Θέσαμε ένα πρώτο κριτήριο, να το λάβουν επιχειρήσεις που είχαν ρυθμισμένα χρέη στο τέλος του 2019. Στόχος πρέπει να είναι να δοθούν λίγα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους. Τα χρήματα θα πρέπει να κατευθυνθούν στους καταστηματάρχες άμεσα για να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των ενοικίων τους, πληρωμή των ακάλυπτων μεταχρονολογημένων επιταγών, εξόφληση προμηθευτών και πληρωμή φόρων» αναφέρει.

Πρόταση για μετατόπιση των θερινών εκπτώσεων

Στη σχετική του επιστολή ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά «τη μετατόπιση για την παρούσα χρονιά της έναρξης των τακτικών θερινών εκπτώσεων κατά 15 μέρες, ήτοι αρχές Αυγούστου, ώστε να δοθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα αποθέματά τους που έμειναν αδιάθετα κατά την περίοδο του υποχρεωτικού κλεισίματος» επίσης εστιάζει στην «κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έχοντας για πρώτη φορά τη σύμφωνη γνώμη των καταναλωτικών οργανώσεων και όλων των φορέων της αγοράς».

Αλλαγή ωραρίου

Τέλος ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά την προσέλευση στην εργασία, την προστασία των εργαζομένων στα καταστήματα και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, προτείνει να μετατοπιστεί προσωρινά η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων από τις 9 π.μ στις 10 π.μ, έως το τέλος Μαΐου.