Σε 151 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν το 2013 στην Αττική παραβάσεις σε βάρος οδηγών οχημάτων διπλωματικών και εν γένει ξένων αποστολών, όπως προκύπτει από στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.

Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης, καλώντας το υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή πόσες παραβάσεις έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο που αφορούν οχήματα ξένων διπλωματικών και υπηρεσιακών αποστολών στην Αθήνα και σε πόσες περιπτώσεις εισπράχθηκε πρόστιμο.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την περίοδο 1 Ιανουαρίου του 2013 έως και 12 Δεκεμβρίου του 2013, βεβαιώθηκαν συνολικά 151 παραβάσεις σε βάρος οδηγών οχημάτων διπλωματικών και εν γένει ξένων αποστολών.

Από αυτές οι 148 ήταν για παράνομη στάθμευση, μία για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μία για παράβαση των άρθρων 12, 19 και 33 του ΚΟΚ και μία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σε βαθμό πλημμελήματος. Ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, επιβλήθηκε στους οδηγούς το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο, ενώ στην τελευταία περίπτωση της βεβαίωσης παράβασης για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ο οδηγός συνελήφθη και οδηγήθηκε -στο πλαίσιο του αυτοφώρου- στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

«Την ίδια στιγμή που πολιτικά στελέχη αρκετών ευρωπαϊκών χωρών εξακολουθούν να επικρίνουν και να λοιδορούν την προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας, κάποιοι διπλωμάτες τους στην Ελλάδα, εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σα να βρίσκονται σε αποικία τους» ανέφερε στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Ψυχάρης είχε καταγγείλει ότι, σε αντιδιαστολή με το προσωπικό των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό που έχει πάγιες εντολές να σέβεται τη νομοθεσία της φιλοξενούσας χώρας και σε περιπτώσεις παραβίασης του ΚΟΚ να καταβάλλονται στο ακέραιο τα πρόστιμα, ξένες διπλωματικές στην Ελλάδα προκαλούν το περί δικαίου δημόσιο αίσθημα, με την παράνομη στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμια και τα σημεία διέλευσης πεζών και ΑΜεΑ.