Μόλις χθες πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης το άνοιγμα των Υποθηκοφυλακείων – Κτηματολογικών Γραφείων (εμμίσθων και αμίσθων) από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου οι υπάλληλοι στις εν λόγω υπηρεσίες. Όπως επισημαίνουν μάλιστα αυτή τη στιγμή τα γκισέ των υπηρεσιών τους δεν διαθέτουν διαχωριστικά τζάμια, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος και ο  συναλλασσόμενος να έρχονται σχεδόν σε άμεση επαφή. «Επίσης ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται καθημερινά τα Γραφεία μας είναι μεγάλος (πολίτες, δικηγόροι που πραγματοποιούν πολύωρες έρευνες, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.α.)» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, οι συναλλαγές στις παραπάνω υπηρεσίες γίνεται μόνο με μετρητά και τραπεζικές επιταγές. Σε καμία από τις παραπάνω υπηρεσίες δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης POS. «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι υπάρχουν σήμερα Φορείς του Δημοσίου που διαθέτουν ταμειακές υπηρεσίες και συναλλάσσονται καθημερινά με το κοινό πραγματοποιώντας χιλιάδες συναλλαγές σε μετρητά, χωρίς να διαθέτουν τερματικά pos, την ίδια ώρα που το περίπτερο της γειτονιάς και ο πάγκος της λαϊκής υποχρεώθηκε να διαθέτει αντίστοιχο τερματικό» επισημαίνουν.

Για το λόγο αυτό θεωρούν αναγκαίο να ενταχθούν αντίστοιχες ηλεκτρονικές μορφές και τρόποι πληρωμής στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, ξεπερνώντας τις όποιες αγκυλώσεις και δυσκολίες που μέχρι τώρα οι υπεύθυνοι προέβαλαν είτε ως δικαιολογίες είτε με το πρόσχημα της επικείμενης κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων. Εν κατακλείδι ζητούν άμεσα:

  • Να δημιουργηθούν προστατευτικές θυρίδες στους χώρους υποδοχής των υπηρεσιών (front desk) προκειμένου να αποφεύγεται η άμεση επαφή υπαλλήλων και συναλλασσόμενων.
  • Να τοποθετηθούν τερματικά μηχανήματα (POS) στα ταμεία όλων των υπηρεσιών.
  • Να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατόν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να καταστεί δυνατή σε πλήθος περιπτώσεων η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.
  • Να αποσταλεί σε όλα τα γραφεία της χώρας υλικό (γάντια-μάσκες απολυμαντικά).
  • Να υπάρξει άμεσα πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας (security) στις εισόδους των γραφείων μας για την αποφυγή συνωστισμού.