Να δεσμευτεί άμεσα η κυβέρνηση για την προστασία της κύριας κατοικίας ζητούν η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» ζητούν από την κυβέρνηση .

Δεδομένου ότι στις 30 Απριλίου παύει και η προστασία της κύριας κατοικίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ν.4605/2019 «και χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν κυριολεκτικά να μείνουν στο δρόμο», όπως αναφέρουν οι ενώσεις των καταναλωτών και μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητούν από την κυβέρνηση:

  • Να παρατείνει την ισχύ του Ν.4605/2019 (πλατφόρμα για την προστασία της κύριας κατοικίας) μέχρι τέλους του έτους.
  • Να αναστείλει προσωρινά όλους τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
  • Να αναστείλει την πληρωμή των δόσεων των δανείων με πάγωμα του εκτοκισμού σε όλους τους οφειλέτες που βρίσκονται σε αδυναμία έως το τέλος του έτους.
  • Να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε πραγματική και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στο δρόμο.
  • Να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού πτώχευσης φυσικών προσώπων.