Διευκρινίσεις για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία προκάλεσε χθες σύγχυση αναφορικά με το αν θα μπορούν να πηγαίνουν οι πιστοί ή όχι, έδωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Η εγκύκλιος ήταν εσωτερικής χρήσεως, δεν προέτρεπε κάποιον να πάει στην εκκλησία να προσκυνήσει, τόνισε ο κ. Ιερόθεος, απευθυνόταν στους Μητροπολίτες με λεπτομέρειες για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης αλλά κανόνιζε και μερικά πράγματα για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση εντός του ιερού ναού. Μεταξύ αυτών έλεγε και πως ο ναός θα είναι ανοιχτός μετά τη λειτουργία για ποικίλες εργασίες.

Τότε, όταν συντάχθηκε η εγκύκλιος, μπορεί να υπήρχε μέσα και η αίσθηση πως κάποιος μπορεί να έμπαινε για ατομική προσευχή, ανέφερε ο κ. Ιερόθεος. Όμως διαπιστώθηκε πως αυτό μπορούσε να σημαίνει προσέλευση πιστών με πολύ κόσμο κι εμείς δεν θέλουμε να συμβεί τέτοιος συνωστισμός.

Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα με τη διασπορά του κορονοϊού, πρόσθεσε, ακολούθησε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο και τα αρμόδια όργανα επικοινώνησαν με την κυβέρνηση κι έτσι έγινε η διευκρίνιση πως δεν εννοείται ως προτροπή να πάνε στην εκκλησία πιστοί.

«Δεν θα θέλαμε να γίνουμε αιτία να προσβληθούν 3,4,5,10 άτομα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, δεν θα θέλαμε, συνέχισε, η Μεγάλη Εβδομάδα να συνεχιστεί επ’ άπειρον ως εβδομάδα των παθών των ανθρώπων.

Για τις λειτουργίες που θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Ιερόθεος τόνισε πως υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα κι έτσι θα έχουν οι άνθρωποι συμμετοχή από το σπίτι τους.