Είναι κοινή παραδοχή ότι ο κορονοϊός φέρνει φέτος ένα Πάσχα διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές. Η επέλαση του SARS-coV-2 σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται, αυξάνοντας καθημερινά τους νεκρούς.

Η χώρα μας μετρά ήδη 83 νεκρούς, 1.884 κρούσματα, ενώ 85 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Και ενώ η κυβέρνηση ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα με στόχο να αποτραπεί μια πιθανή έξοδος των Αθηναίων για το Πάσχα, η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιο, θα τελεί τη Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι πόρτες των ιερών ναών θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11:00-13:00.

Μάλιστα τη Μεγάλη Παρασκευή οι πόρτες των εκκλησιών θα ανοίγουν από την 13:00-17:00 επειδή οι ιερές ακολουθίες θα τελειώσουν αργότερα. Αυτό είναι ένα γεγονός που δημιουργεί προφανείς κινδύνους για συνωστισμών πιστών που θα σπεύσουν να ανάψουν έστω ένα κερί, όλοι ταυτόχρονα.

Νέα ενισχυμένα μέτρα

Από τις έξι το απόγευμα χθες Τετάρτη 8 Απριλίου, στα διόδια σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους, εθνικούς περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Αστυνομία εγκατέστησε σημεία ελέγχου μετακινήσεων όλων οχημάτων σε 24ωρη βάση. Το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμιακούς σταθμούς.

Στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο των μονίμων κατοίκων προς τη μόνιμη κατοικία τους, η οποία αποτυπώνεται σε φορολογικά έγγραφα.

Μάλιστα όσοι μετακινηθούν, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής πριν τη λήξη των γενικών μέτρων και άρα κινδυνεύουν να αποκλειστούν στα χωριά τους.

«Όσοι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα, παραδείγματος χάριν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, έχουν μόνιμη κατοικία εκτός, δηλαδή σε άλλους νομούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της αδείας τους και μετακινούμενοι προς τη μόνιμη κατοικία τους, δηλαδή στα χωριά τους, για τις ημέρες του Πάσχα δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους μιας και η βεβαίωση εργοδότη, αφορά αποκλειστικά και μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας» επισήμανε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Άρα να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να φύγουν, ότι με δική τους ευθύνη θα παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους. Τους παρακαλώ να το σκεφτούν ξανά και να παραμείνουν μαζί μας. Να μη ρισκάρουν τόσο τη μεταφορά του ιού, όσο και τον αποκλεισμό τους από την εργασία» κατέληξε.

Εξαίρεση προβλέπεται αποκλειστικά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους, μόνο όμως για υπηρεσιακή ανάγκη και με σχετικό φύλλο πορείας.

Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύουν για όλο το διάστημα μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.