Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει στείλει επιστολή στον ΕΟΠΥΥ -μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα γιατρών- και ζητά να μην απαιτείται η υπογραφή του ασθενή για τυχόν αμοιβή του ιατρού όσον αφορά την άυλη συνταγογράφηση που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μέχρι να υπάρξει σχετική απάντηση, οι γιατροί πρέπει να τηρούν τις εξής φορολογικές διαδικασίες:

  • «Για τους συμβεβλημένους ιατρούς ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων και η διαδικασία που τηρείται.
  • Για τους πιστοποιημένους αλλά και για τους συμβεβλημένους, εφ’ όσον ολοκληρωθούν οι 200 επισκέψεις, θεωρούμε ότι πρέπει να εκδίδεται φορολογικό παραστατικό ( Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών για παροχή υπηρεσιών) κατά περίπτωση δηλαδή δωρεάν σε περίπτωση που δεν υπάρχει αμοιβή ή με την πραγματική αμοιβή σε περίπτωση που υπάρχει οικονομική συναλλαγή.
  • Σε περίπτωση αμοιβής τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες όπως καταβολή μετρητών, εξόφληση μέσω τραπεζικών διαδικασιών κλπ.
  • Σε κάθε περίπτωση έκδοσης φορολογικού παραστατικού ( δωρεάν ή επ’ αμοιβή) να γίνεται ειδική αναφορά στις παρατηρήσεις ότι πρόκειται για έκδοση άϋλης συνταγής με αντίστοιχη αναγραφή της σχετικής αρίθμησης της».

Η επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας με θέμα τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και στον υουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση, στην οποία αναφέρεται στο θέμα της χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προς τους ιατρούς και τις ιατρικές εταιρείες.

Σε αυτή επισημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθούν διαδικαστικά προβλήματα στην είσπραξη χρημάτων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

«Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αν και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης τους με τροποποιήσεις και προσθήκες νέων.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή, και ενώ αναμένουμε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τις τυχόν διευκρινίσεις, θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας όσον αφορά στην χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προς τους ιατρούς και τις ιατρικές εταιρείες για την είσπραξη χρημάτων από δημόσιους φορείς.

Η εξαγγελία του μέτρου της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων είναι σίγουρα σωστή, φοβούμαστε όμως πως θα δημιουργηθούν διαδικαστικά προβλήματα στην είσπραξη χρημάτων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Είναι γνωστό ότι προκειμένου οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς να εξοφλήσουν εκκαθαρισμένες απαιτήσεις, ανεξαρτήτως ποσού, αναζητούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (είτε υπηρεσιακά είτε από τον ίδιο τον επαγγελματία). Συνεπώς αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δε θα έχει επιπτώσεις ή δεν θα δημιουργεί πρόσχωμα στη χορήγηση των αντίστοιχων ενημεροτήτων για είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων. Επιπροσθέτως θα πρέπει ρητά να οριστεί ότι σε καμία περίπτωση, δεν χωρεί συμψηφισμός αυτών των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων με οφειλές η καταβολή των οποίων έχει ήδη ανασταλεί, μετά τις σχετικές εξαγγελίες σας.

Πιστεύουμε ότι η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα είναι να διευκρινιστεί και να οριστεί ρητά ότι :

  1. δεν απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έξι μηνών και
  2. δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός του ποσού των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων φορέα του ιδιωτικού τομέα με οποιασδήποτε φύσης οφειλές του για το συγκεκριμένο διάστημα.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα και όσο είναι ακόμα νωρίς να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα γιατί είναι δεδομένο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από της πληγείσες επιχειρήσεις.

Αναμένουμε την έγκαιρη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος και είμαστε στην διάθεση σας για να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο»

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.