Αιτιολογημένη γνώμη από την ΕΕ για δύο φορολογικές διατάξεις περί κληρονομιάς

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να τις αλλάξει


ΕΛΛΑΔΑ
14:56
20/11/2013
Αιτιολογημένη γνώμη από την ΕΕ για δύο φορολογικές διατάξεις περί κληρονομιάς
loading

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να τροποποιήσει δύο φορολογικές διατάξεις περί κληρονομιάς, κρίνοντας ότι εισάγουν διακρίσεις.

Η πρώτη διάταξη αφορά τη φοροαπαλλαγή που χορηγεί η ελληνική νομοθεσία στην κληρονομιά ακινήτου. Η απαλλαγή χορηγείται μόνο σε υπηκόους της ΕΕ που διαμένουν στην Ελλάδα και οι οποίοι δεν έχουν πρώτη κατοικία. Η Επιτροπή, σημειώνει το ΑΜΠΕ, θεωρεί ότι αυτή η διάταξη εισάγει διακρίσεις σε βάρος υπηκόων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) οι οποίοι διαμένουν εκτός Ελλάδας και ότι συνιστά εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, που θεσπίζεται στις Συνθήκες.

Η δεύτερη διάταξη αφορά τον ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή στα κληροδοτήματα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή του ΕΟΧ, και μόνο με τον όρο της διασφάλισης αμοιβαιότητας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η εφαρμογή του όρου διασφάλισης αμοιβαιότητας συνιστά άνιση μεταχείριση, η οποία εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων.

Τα αιτήματα της Επιτροπής λαμβάνουν τη μορφή αιτιολογημένων γνωμών. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει