Εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 ο δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (προς προμηθευτές) μέχρι και το 2013, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον προϋπολογισμό του έτους 2014 και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης έτους 2014, που παραχώρησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης.

Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι, αλλάξαμε φιλοσοφία (στην κατάρτιση του προϋπολογισμού), καθώς, όπως τόνισε, κάθε έργο έχει εξασφαλισμένα αντίστοιχα κονδύλια. Ανέφερε δε, ότι, στο παρελθόν η κατάρτιση του προϋπολογισμού γινόταν με ένα ευχολόγιο, το οποίο – όπως είπε – δημιουργούσε ελλείμματα και πολύ μικρές απορροφήσεις (πόρων).

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι, έγινε η συμφωνία και επίκειται η υπογραφή μεταξύ δήμου και ΓΑΙΑΟΣΕ για την παραχώρηση έκτασης (κοντά στους Λαχανόκηπους) από την εταιρεία στο δήμο, για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρονται στη Σίνδο στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών με τρένο.

Το σύνολο των υποχρεώσεων του δήμου όταν ανέλαβε η τωρινή διοίκηση ήταν γύρω στα 156 εκατομμύρια ευρώ, είπε ο κ. Μπουτάρης. Τόνισε δε, ότι, στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2014, τα «λιμνάζοντα» δηλαδή δαπάνες για έργα που δεν είχαν απορροφηθεί, αποχαρακτηρίζονται και από εξειδικευμένα κονδύλια γίνονται ανιδείκευτα και διατίθενται για πληρωμές οφειλών.

Το χρέος της υπεξαίρεσης που -μαζί με τα πρόστιμα και προσαυξήσεις- διαμορφώνεται περίπου στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ πληρώνεται κανονικά και το Δεκέμβριο θα καταβληθεί η τελευταία δόση. Με βάση αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τους κ.κ. Μπουτάρη και Αρβανίτη, με την καταβολή της τελευταίας δόσης του Δεκεμβρίου πληρώνεται η οφειλή (της υπεξαίρεσης) των 7,3 εκ. ευρώ και ως εκ τούτου, διαγράφονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, με αποτέλεσμα ο δήμος να «γλυτώσει» περίπου 14,5 εκ. ευρώ.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε, επίσης, ότι ήρθη, χθες, το «μπλοκάρισμα» του 50% τραπεζικών λογαριασμών του δήμου Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα από την ερχόμενη Δευτέρα ο δήμος να είναι σε θέση να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του.

Αναφερόμενος στην καθαριότητα της πόλης, επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο θέμα των εργαζομένων σ’ αυτή αλλά και των πολιτών. Μάλιστα, τόνισε ότι, στα “σκαριά” είναι εκστρατεία του δήμου, με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών για “να έχουμε μια καθαρή πόλη”. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αρβανίτης σημείωσε ότι, αναμένεται διαγωνισμός αντικείμενο του οποίου θα είναι η ηλεκτρονική «σύνδεση» του γραφείου κίνησης με τα οχήματα, ούτως ώστε να παρακολουθείται και να συντονίζεται το έργο τους.

Ο προϋπολογισμός έτους 2014 διαμορφώνεται στο ύψος των 371 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά οκτώ εκ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η περιστολή δαπανών, με μοναδική εξαίρεση τα κονδύλια της υπηρεσίας κοινωνικής πολιτικής.