Ομόφωνα πέρασαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τετάρτη και οι τρεις μελέτες που αφορούν στην εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Σημειώνεται ότι αντικείμενο του έργου είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος αναβατορίου ΑμεΑ που τοποθετήθηκε το 2004 με νέο ανελκυστήρα πλαγιάς «μεταβλητής κλίσης».

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το υπάρχον σύστημα αποτελεί το γεγονός ότι ο νέος ανελκυστήρας θα εκκινεί από το επίπεδο του αρχαίου Περιπάτου, στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης και θα μεταφέρει τους επισκέπτες απευθείας στον ιερό βράχο.

Ο νέος ανελκυστήρας θα είναι ένα σύστημα ανελκυστήρα πλαγιάς-«μεταβλητής κλίσης» και θα τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο-περιοχή με τον παλαιό. Θα ακολουθεί, κατά το δυνατόν, την κλίση του πρανούς μεταξύ του αρχαίου Περιπάτου, όπου θα βρίσκεται ο σταθμός βάσης του ανελκυστήρα και του υποστηρικτικού τοιχίου Μπαλάνου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η διαδρομή θα πραγματοποιείται σε λιγότερο χρόνο από ό,τι ίσχυε ως τώρα, εφόσον δεν μεσολαβεί άλλο μέσο. Η διαδρομή του αναβατορίου θα εκκινεί περί τα 6 μέτρα ψηλότερα από το επίπεδο του Περιπάτου και ο επισκέπτης ΑμεΑ θα φτάνει ως εκεί χρησιμοποιώντας τη μεταφορική πλατφόρμα.

Στη παρούσα φάση κατατέθηκαν από τους μελετητές:

1.Η Στατική Μελέτη του έργου που περιλαμβάνει Σχέδια και Τεύχη στατιστικών υπολογιστών.

2. Η Γεωτεχνική Μελέτη Ευστάθειας του Πρανούς στην θέση του νέου ιστού στήριξης του ανελκυστήρα ΑμεΑ.

Τα μέλη του ΚΑΣ εξήραν τη σημαντική δουλειά που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μετά από τη έγκριση του ΚΑΣ ο ανάδοχος οφείλει να παραδώσει πλήρως και σε λειτουργία τον ανελκυστήρα εντός 4 μηνών, ήτοι έως την 19η Ιουνίου. «Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα», όπως σχολίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.