Νεύρα στο Λονδίνο με τη διάταξη του Brexit για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Επιστροφή δεν θα γίνει»

«Η βρετανική κυβέρνηση έχει θυμώσει» αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung


ΕΛΛΑΔΑ
10:20
20/02/2020
Νεύρα στο Λονδίνο με τη διάταξη του Brexit για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - «Επιστροφή δεν θα γίνει»
10
loading

Πώς επηρεάζει το Βrexit το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι το ερώτημα που θέτει ρεπορτάζ της SZ.

«Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας ενδεχομένως να μην αφορούν μόνο τις ποσοστώσεις της αλιείας και τους δασμούς αλλά και τη ζωοφόρο του Παρθενώνα» αναφέρει σε ρεπορτάζ η Süddeutsche Zeitung, που αναδημοσιεύει η DW, με τίτλο «Ζητά η ΕΕ από το Λονδίνο τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα;» και σημειώνει:

«Με πρωτοβουλία της Ελλάδας και με την υποστήριξη της Ιταλίας και της Κύπρου, συμπεριλήφθηκε στο διαπραγματευτικό σχέδιο της ΕΕ, ρήτρα σύμφωνα με την οποία πολιτιστικά αγαθά που έχουν μεταφερθεί παράνομα "πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους". Η διάταξη αυτή προβλέπεται προκειμένου να τεθεί το θέμα των παράνομα εξαγόμενων αρχαιοτήτων».

Τα γλυπτά του Παρθενώνα και το Brexit

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ «στο Λονδίνο φοβούνται ότι η Ελλάδα υπολογίζει με τον τρόπο αυτόν να πάρει πίσω τα γλυπτά της Ακρόπολης, τα οποία εδώ και διακόσια χρόνια εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Οι Έλληνες ζητούν την επιστροφή τους για χρόνια χωρίς επιτυχία».

Το δημοσίευμα κάνει μάλιστα αναφορά σε πρόσφατες δηλώνεις της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία έκανε λόγο για «προφανή κλοπή».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τη DW, κάνει αναφορά στην ιστορία», στο πώς ο Λόρδος Έλγιν, τότε πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, τα απέσπασε με δόλο από τον Παρθενώνα έχοντας λάβει «επίσημη άδεια» το 1801 και το 1816 τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο.

«Τόσο ο Έλγιν όσο και το Βρετανικό Μουσείο επικρίθηκαν έντονα τον 19ο αιώνα. Ο Χέρμαν φον Πούκλερ-Moυσκάου έκανε λόγο για "βεβήλωση" της Ακρόπολης, ο Λόρδος Βύρωνας και ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος μιλούσαν καταγγελτικά για ληστεία.

Πολλοί θεωρούν την βρετανική ιδιοποίηση των Ελγίνειων μαρμάρων ως μια από τις πιο εντυπωσιακές κλοπές έργων τέχνης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο τους Times «η βρετανική κυβέρνηση έχει θυμώσει με τη διάταξη αυτή. Επιστροφή, δεν πρόκειται να γίνει σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της. Και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Χάρτβιγκ Φίσερ, επιβεβαίωσε μιλώντας στο BBC, την επίσημη βρετανική θέση, σύμφωνα με την οποία τα γλυπτά μεταφέρθηκαν, "με ρητή άδεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας" πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Τζέι Μονς

  Εχουν κατακλέψει τον κόσμο και ζητούν τα ρέστα JAMES!!!!

 2. avatar Q

  Tono masa πρεπει να είσαι μεγάλος [...]

 3. avatar Σεις από αρχαία έχετε μεσάνυχτα !

  Οι φλεγματικοί, εκτός από ...[...] είναι και λωποδύτες !!!!!!!!!!!!!!!!! Πού τα βρήκατε σεις ρε κλέφτες ? Και τί δουλειά έχετε σεις με τα Αρχαία της Ελλάδας ?? Κλεφταράδες ε αρχικλεφταράδες !

 4. avatar To OXI

  Γύρισε πίσω

 5. avatar Pantoleon

  Ας τα κρατήσουν με ενοίκιο 5 δις ευρώ το χρόνο...

 6. avatar Τόνο Μάσας.

  Φτάσαμε στο σημείο να λέμε καλά που πρόλαβαν και μας πήραν τα γλυπτά οι Αγγλοι και οι Γάλλοι πλιατσικολόγοι γιατί άμα τα άφηναν θα τα έκαναν οι βλάχοι νεροχύτες και Τούρκικες τουαλέτες να κάνουν τα κακά τους οι τσοπαναρέοι και να σκουπίζονται με το μαρμάρινο δάκτυλο του Ήφαιστου ξερωγω.. Οι παπάδες θα έσπαγαν τα [...] των αγαλμάτων για να μη κολάζονται οι βλαχοπούλες που καθόταν στο παραθύρι και έπλεκαν περιμένοντας τον παρθένο γαμπρό που μέχρι να παντρευτεί την έβγαζε βοσκώντας γίδες στην εξοχή. Θέλω να πω οτι μήπως ήταν καλύτερα τελικά που έφυγαν τα γλυπτά και έτσι τα χαίρεται ο κόσμος όλος?.

  1. avatar Θα μπορούσε να είναι έτσι

   Θα μπορούσε να είναι έτσι, όπως έγινε π.χ. στη Δήλο (τα μάρμαρα έγιναν μαρμαρόσκονη σε κλιβάνους από τους δικούς μας). Όσο για τις ζημιές που έκαναν οι παπάδες, αυτές όντως έγιναν αλλά πολύυυυ νωρίτερα του Έλγιν.
   Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Τόμας Μπρούς, κόμης του Έλγιν στη Σκωτία, τα απέσπασε βίαια από τον Παρθενώνα, λες και ήταν ο ναός ένα νταμάρι χωρίς αξία, χρησιμοποιώντας λοστούς και πριόνια και ρίχνοντας απλά ό,τι \"περίσσευε\" στο έδαφος να γίνεται κομμάτια! Μετά, κάποια λίγα κομμάτια χάθηκαν στη θάλασσα για πάντα.
   Επίσης, το γεγονός ότι το περίπου 40% της ζωφόρου, αρκετές μετώπες όπως και οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες είναι σήμερα στο μουσείο Ακρόπολης δείχνει πως ό,τι έμεινε δε θα είχε καταστραφεί.
   Μπορεί ωστόσο η κλοπή του Έλγιν να γλύτωσε τα γλυπτά από άλλες, πιο αποσπασματικές κλοπές και, αντί να είναι εδώ κι εκεί, σήμερα είναι \"σε μία μεριά\".
   Δε συμφωνώ να γυρίσουν τα πάντα πίσω. Όπου κι αν πας, σε όποιο σοβαρό μουσείο του κόσμου βρεθείς, θα δεις Ελλάδα. Όμως τα συγκεκριμένα είναι εμβληματικά, είναι προϊόν κλεπταποδοχής και πρέπει να γυρίσουν εκεί που ανήκουν όπου έχουν μάλιστα και καλύτερη προβολή από ότι στο βρετανικό μουσείο.

 7. avatar Social Distortion.

  Να τα κάνουμε ανταλλαγή με το απολίθωμα τον Stateless?
  Είναι ο μοναδικός groupie του ΓΑΠ. Τέτοιο τεμάχιο που θα βρείτε!

  1. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

   Πάλι σε γλέντησαν τα πάκια και τό\'ριξες στη πλάκα?
   Σου λένε τα πακια \"όχι ρε ουγκανακο, δε θα τα στα δώσουμε πίσω όσες magic life και να μας πάρεις!
   Γκε γκε rubbish?\"

  2. avatar ΚΛΕΩΝ

   Γιατι να μην στειλουμε τον Αλεξη που ειναι υπερ του Grexit και συμφωνει οτι καλυτερα εξω απο την Ευρωπη?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει