Με πολύ μεγάλη συμμετοχή φορέων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η προγραμματισμένη με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Αθανάσιου Γιακαλή, σύσκεψη με θέμα «Υποβάθμιση των συγκοινωνιών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Μετά από πολύωρη συζήτηση, όπου κατατέθηκαν απόψεις από τους φορείς των νησιών για τα γενικότερα προβλήματα που προκύπτουν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα για το κάθε νησί, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, αποφάσισαν τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα που θα απαρτίζεται από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, τους δημάρχους των νησιών, τους αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωπο των Επιμελητηρίων του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι θα διαμορφώσουν -στο αμέσως επόμενο διάστημα- συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για την εξασφάλιση ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, που, όπως τονίσθηκε, «πρέπει να σέβεται πραγματικά και να εξυπηρετεί ουσιαστικά τις ανάγκες των πολιτών». Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, ακόμη, ο προγραμματισμός συνάντησης το συντομότερο, τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και η πραγματοποίηση συντονισμένων κινητοποιήσεων σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αθ. Γιακαλής, στην εισήγησή του τόνισε ότι «το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και εμείς οι άνθρωποι που υπηρετούμε χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές στην πράξη ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, νομοθετούν και διοικούν αγνοώντας -ακόμα και μη γνωρίζοντας πιθανά- που βρισκόμαστε και ποια είναι η θέση μας στο χάρτη, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, που ενδεχομένως βγάλουμε σήμερα εδώ στη σύσκεψή μας, να διεκδικήσουμε άμεσα λύσεις. Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα είναι απαράδεκτη, μας πάει πολλά χρόνια πίσω και όπως έχω τονίσει ξανά, αυτό το κατάντημα πρέπει να σταματήσει! Η νησιωτικότητα δεν μπορεί να είναι μόνο γραμμές και συμβολισμοί στο Σύνταγμα».

Ο κ. Γιακαλής, κατέληξε στην τοποθέτησή του λέγοντας πως «είμαστε σήμερα εδώ, θεωρώ συντεταγμένα σαν φορείς του Βορείου Αιγαίου, για να υψώσουμε τη φωνή μας, να δηλώσουμε την αναγκαιότητα να αλλάξει η αντιμετώπιση που έχουμε στα θέματα της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες».