Ραγδαία αλλαγή του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή με χιόνια και απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, ο καιρός χαλάει σταδιακά από σήμερα Τρίτη καθώς αναμένονται βροχές στα δυτικά με ισχυρούς ανέμους εντάσεως έως και 8 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ από την Τετάρτη αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα όμως στη Βόρεια Ελλάδα, αποτέλεσμα της ψυχρής εισβολής από τον Βορρά.

Βίντεο του meteo δείχνει την επερχόμενη κακοκαιρία:

Στο βίντεο φαίνεται η σταδιακή αποχώρηση των θερμών αερίων μαζών έως το βράδυ της Τρίτης 04/02 και η άφιξη των ψυχρών αερίων μαζών από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 05/02. Οι θερμοκρασίες που παρουσιάζονται αναφέρονται σε υψόμετρο 1500 μέτρων περίπου, στάθμη της ατμόσφαιρας η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Τα επικρατέστερα σενάρια μεταβολής της θερμοκρασίας στο ίδιο ύψος επάνω από την Αττική φαίνονται στο σχετικό γράφημα. Από αυτό προκύπτει ότι η μέγιστη πτώση της θερμοκρασίας στο ύψος των 1.500 μέτρων αναμένεται να είναι μεταξύ 17 και 18 βαθμών Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα Τρίτη 4.02.2020

Στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός. Τις βραδινές ώρες πρώτα στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν, φθάνοντας μέχρι τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα δυτικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τη νύχτα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν και στα ορεινά και τα ημιορεινά θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 5 οι οποίοι από το μεσημέρι στα ανατολικά θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν τοπικά στα 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Απότομη πτώση το βράδυ.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Αργά τη νύχτα θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τις Ηπείρου.

Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από αργά το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ. Περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα και στροφή τους σε βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Απότομη πτώση τη νύχτα στα βορειότερα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός:Σχεδόν αίθριος. Νεφώσεις τις νυχτερινές ώρες στα βόρεια.

Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5, στα κεντρικά και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το βράδυ νότιοι 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 05-02-2020

Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία από το μεσημέρι στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά, βαθμιαία έως αργά τη νύχτα σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα κεντρικά ηπειρωτικά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και πιθανώς στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα, νοτιοδυτικοί και βαθμιαία από τα βόρεια δυτικοί βορειοδυτικοί, με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από τα βόρεια.

Γιάννης Καλλιάνος: Έρχεται χειμώνας από την Τετάρτη

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του στο Facebook προειδοποιεί ότι χειμώνας επιστρέφει από την Τετάρτη και θα διατηρηθεί έως και το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή και μετά προβλέπεται βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας.

 Ολόκληρη η ανάρτηση

«ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Μην παρασύρεστε από τον ήλιο και τις σχεδόν ανοιξιάτικες συνθήκες που επικρατούν, θα επιστρέψει ο χειμώνας από την Τετάρτη στη βόρεια Ελλάδα και πολύ γρήγορα (μέχρι και το βράδυ της ίδιας μέρας) και στις υπόλοιπες κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Αναμένονται σταδιακά ενισχυμένοι βοριάδες έως και 8 μποφόρ από την Τετάρτη και έπειτα, πτώση της θερμοκρασίας κατά 13-15°C, χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου.

Σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις από την Πέμπτη που θα απασχολήσουν κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, φαίνεται ότι το κρίσιμο υψόμετρο χιονοπτώσεων θα είναι ενδεικτικά τα 200-300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η χειμωνιάτικη αυτή κακοκαιρία θα διατηρηθεί έως και περίπου και το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή και μετά προβλέπεται βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας».

ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗΜην παρασύρεστε από τον ήλιο και τις σχεδόν…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Monday, February 3, 2020

Για ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα σαρώσει τη χώρα μας προειδοποιεί και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η ανάρτηση του μετεωρολόγου στο Facebook:

«Με ανοιξιάτικες καιρικές διαθέσεις συνεχίζει την πορεία του ο Φλεβάρης με τον υδράργυρο σήμερα αλλά και αύριο να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά κατά περίπτωση και τους 20 βαθμούς Κελσίου. Γρήγορα όμως ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά μιας και πολικές αέριες μάζες θα κινηθούν από τη βόρεια Ευρώπη προς τη χώρα μας δημιουργώντας ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Αδριατικής το οποίο θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα βορειοδυτικά.

Διαβάστε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο όπου επισυνάπτονται και χάρτες από τα Μετεωρολογικά μας μοντέλα.

Καλημέρα σε όλες και σε όλους και καλή εβδομάδα!».

Με ανοιξιάτικες καιρικές διαθέσεις συνεχίζει την πορεία του ο Φλεβάρης με τον υδράργυρο σήμερα αλλά και αύριο να…

Posted by Klearhos Marousakis on Monday, February 3, 2020