Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών είναι στόχος για το 2020 του προέδρου Δημήτρη Μουλιάτου και του νέου διοικητικού συμβουλίου της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ).

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η ριζική αναβάθμιση των λαϊκών αγορών με ενίσχυση της ασφάλειάς τους μέσω υπηρεσιών security τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες πωλητές και παραγωγούς.

Οι ποιοτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ακόμη την ενίσχυση των ελέγχων, τις διαγραμμίσεις των οδών, την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, την τοποθέτηση προειδοποιητικών και ενδεικτικών πινακίδων και τις νέες χημικές τουαλέτες.

Το διοικητικό συμβούλιο συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη ενώ προγραμματίζεται συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας σημειώνεται ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής πρόκειται να βελτιωθεί η διαδικασία διάθεσης κουπονιών σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ, ετησίως, παράλληλα με την διάθεση δωρεάν προϊόντων από τις κοινωνικές δομές των δήμων και από τα σωματεία λαϊκών αγορών.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ έχει σκοπό να συμβάλει στην ολοκληρωτική αλλαγή της εικόνας των λαϊκών αγορών με νέους πάγκους για τη διάθεση των προϊόντων και με νέα επαγγελματικά αυτοκίνητα για τη μεταφορά των ειδών.

Σε ό,τι αφορά στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που εκτιμά ο κλάδος ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, μεταξύ άλλων, αυτές αφορούν στη μεταβίβαση των αδειών, στο ασφαλιστικό και στην αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων υπαίθριων αγορών.