Η παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και η επιθυμία τους να μετακινηθούν προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης αποτελούν «κινητήρια δύναμη» για τα κυκλώματα που δρουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα.

Είτε με πλωτά μέσα κακής ποιότητας είτε μέσω των βασικών λιμένων εξόδου από τη χώρα μας (Πάτρα – Ηγουμενίτσα), όπως επισημαίνει σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τα κυκλώματα επιχειρούν έναντι αμοιβής να διακινήσουν μετανάστες από τη Δυτική Ελλάδα προς την Ιταλία.

Για την επίτευξη των στόχων τους βρίσκουν ανθρώπους που γνωρίζουν κάθε σπιθαμή των απόκρημνων ακτών της Δυτικής Ελλάδας που αποτελούν ορμητήρια, καθώς από εκεί κυρίως τις νυχτερινές ώρες με ιδιωτικά σκάφη μεταφέρουν μετανάστες προς την πλησιέστερη ιταλική ακτή.

Παράλληλα η χώρα μας χρησιμοποιείται και ως «θαλάσσιος δρόμος» διέλευσης (από τις τουρκικές ακτές προς της Νότια Ιταλία) ενώ για τα ταξίδια προς τη γειτονική χώρα χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα ακόμη και ακτές της Μεσσηνίας, όπως στην Κυπαρισσία με προορισμό το Οτράντο.

 Οι μετακινήσεις

Όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του Λιμενικού, για τις μετακινήσεις χρησιμοποιούνται «αναλώσιμα» μέλη τα οποία αν συλληφθούν ή χάσουν τη ζωή τους δεν θα επηρεαστεί η «λειτουργία» του κυκλώματος και θα αντικατασταθούν άμεσα.

Εν τω μεταξύ τρεις εκ των 21 διασωθέντων του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των Παξών συνελήφθησαν από τους λιμενικούς ως οι διακινητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τρεις υπηκόους Αφγανιστάν ηλικίας 49, 30 και 26 ετών τους οποίους υπέδειξαν κάποιοι από τους διασωθέντες και ομολόγησαν την εμπλοκή τους το βράδυ της Κυριακής.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.