Κατακόρυφη αύξηση ρατσιστικών επιθέσεων καταγράφεται το τελευταίο έτος. Οι «Γιατροί του Κόσμου», όπως αναφέρει μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος, Νικήτας Κανάκης, μέσα από το ειδικό ιατρείο ρατσιστικής βίας θεραπεύουν και καταγράφουν τις μαρτυρίες των θυμάτων.

Ο κ. Κανάκης ξεκαθαρίζει ότι το τελευταίο διάστημα οι τρόποι των επιθέσεων έχουν αλλάξει. Γίνονται συντονισμένα, συστηματικά ενώ στις περισσότερες χρησιμοποιούνται και όπλα, μαχαίρια, ρόπαλα κ.ά. Τονίζει όμως ότι δεν γνωρίζει προσωπικά ότι πίσω από αυτές τις βίαιες επιθέσεις κρύβεται η Χρυσή Αυγή και λέει ότι το πιο ακραίο περιστατικό ρατσιστικής βίας ήταν η περίπτωση του 14χρονου που σόκαρε το πανελλήνιο.

– Στους «Γιατρούς του Κόσμου» έχουν έρθει πάρα πολλά θύματα επιθέσεων.
«Πάντα έρχονταν. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε το ιατρείο ρατσιστικής βίας. Σε αυτό το ιατρείο θεραπεύουμε τους ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί αλλά και καταγράφουμε αναλυτικά αυτά που λένε. Κρατάμε αναλυτικό κοινωνικό ιστορικό με βάση και το διεθνές πρότυπο και των Γιατρών του Κόσμου. Αυτό αποτελεί υλικό του Δικτύου για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας».

– Έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας;
«Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε και αύξηση και ποιοτική μεταβολή των κρουσμάτων».

– Δηλαδή;
«Δηλαδή, εκεί που ξεκινήσαμε από απλές επιθέσεις, λιντσαρίσματα και ξύλο, γίνεται πια μια επίθεση πολύ συστηματική, οργανωμένη, η οποία αφορά κυρίως μηχανοκίνητα τμήματα. Δηλαδή, ανθρώπους με μηχανάκια που επιτίθενται σε συγκεκριμένους μετανάστες που είναι μόνοι τους κυρίως τα βράδια, αλλά όχι μόνο σε αυτούς. Είδαμε ότι αρχίζουν να χρησιμοποιούνται όπλα, μαχαίρια, ράβδοι του μπέιζμπολ, κλομπ, σιδερογροθιές. Είχαμε επομένως μια αλλαγή. Να διευκρινίσω μόνο ότι εμείς μεταφέρουμε τις μαρτυρίες των θυμάτων, όπως αυτές μας καταγράφονται. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται από τη Χρυσή Αυγή. Πάντως, έχουμε μια αύξηση όλων αυτών των επιθέσεων που γίνονται στο δρόμο. Να διευκρινίσω ακόμη ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαχωρίσουμε τα περιστατικά αυτά. Μπορούμε δηλαδή να βλέπουμε τη διαφορετικότητα μιας ρατσιστικής επίθεσης από μια άλλη επίθεση».

– Ποιο είναι το πιο ακραίο περιστατικό που έχει φτάσει σε εσάς;
«Κατά τη γνώμη μου, είναι η περίπτωση ενός 14χρονου παιδιού, το οποίο χτυπήθηκε, χαρακώθηκε με σπασμένο μπουκάλι μπίρας. Είναι ένα παιδί που είχε μείνει πίσω, οι γονείς του ήταν ήδη στο εξωτερικό. Γι’ αυτό το παιδί μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα από το υπουργείο και του δόθηκε ανθρωπιστικό άσυλο για την Ελβετία. Αυτό για μένα ήταν το πιο σκληρό περιστατικό. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε δει μια τέτοια βάναυση επίθεση σε παιδί».