Νέα επιστολή (την τρίτη κατά σειρά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα) έστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει η καλλιέργεια της φράουλας στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας.

Ο κ. Νικολούτσος μεταξύ άλλων υπενθυμίζει ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία αποτελεσματική ενέργεια στο σοβαρό θέμα των παράνομων αλλοδαπών εργατών γης, κάτι που έχει ως συνέπεια τον προγραμματισμό της νέας καλλιεργητικής περιόδου με περιορισμό της παραγωγής.

Ειδικότερα η επιστολή προς τον κ. Τσαυτάρη έχει ως εξής:
«Όπως γνωρίζετε στην περιοχή της Ηλείας καλλιεργείται η φράουλα με κύρια κατεύθυνση διάθεσης τις αγορές του εξωτερικού με συνεισφορά σημαντική στην εθνική οικονομία.

Μετά τα θλιβερά γεγονότα της Μανωλάδας, το Επιμελητήριο μας μαζί με τους παραγωγούς κινήθηκε συστηματικά για την επίλυση του θέματος των μη νομίμως απασχολούμενων αλλοδαπών εργατών γης.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αποτελεσματική ενέργεια με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική μείωση στον προγραμματισμό της νέας καλλιεργητικής περιόδου με πολύ σοβαρές συνέπειες, άμεσες και μεσοπρόθεσμες λόγω του κινδύνου απώλειας των παραδοσιακών μας αγορών.

Σας παρακαλούμε ως υπεύθυνος υπουργός Γεωργίας να συντονίσετε ενέργειες με τα άλλα υπουργεία γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα και υφίσταται κίνδυνος οριστικής διακοπής της καλλιέργειας».

Να σημειωθεί ότι για την ανάγκη ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών το Επιμελητήριο έχει απευθύνει τόσο στον κ. Τσαυτάρη όσο και στον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση και στον διευθυντή του ΟΑΕΔ κ. Αμπατζόγλου, μέσα στο καλοκαίρι (Ιούνιο και Ιούλιο αντίστοιχα) επισημαίνοντας ότι μέσω του Οργανισμού ανταποκρίθηκε μικρός αριθμός εργαζομένων. Ζήτησε, έτσι, την επίσπευση διαδικασιών πριν από τον προγραμματισμό των παραγωγών, αλλά από πλευράς υπουργείων και εμπλεκόμενων Υπηρεσιών δεν υπήρξε η ανάλογη αντίδραση.

Πηγή: patrisnews.com