Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στα Χανιά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, που αφορούν στην αύξηση του σχολικού πληθυσμού σε περιοχές κοντά στην πόλη των Χανίων και στην έλλειψη οικοπέδων για ανέγερση σχολείων τη στιγμή που πολλοί μαθητές φιλοξενούνται σε ακατάλληλα κτίρια, που έχει μισθώσει το κράτος.

Η στέγαση των νηπιαγωγείων σε χώρους, που αρχικά προορίζονταν για επαγγελματικά καταστήματα ή ακόμη και σε υπόγεια είναι ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χανίων ενώ σε εκκρεμότητα είναι και το ζήτημα της ανέγερσης του 18ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή «Λίμνη Τσόντου.

Διαφορετική είναι η εικόνα στις εκτός πόλεως περιοχές όπου το κτιριακό πρόβλημα είναι πιο έντονο, στους δήμους Νέας Κυδωνίας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ακρωτηρίου Θερίσου και Κισσάμου που παρουσιάζουν αύξηση του μαθητικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ηλία Ποντικάκη, στην περιοχή της Κισσάμου, πρώτη προτεραιότητα είναι η ανέγερση τουλάχιστον ενός διδακτηρίου που θα στεγάσει ένα δημοτικό σχολείο και ένα νηπιαγωγείο.

Στο δήμο Νέας Κυδωνίας, έχει επιλεγεί η λύση των σχολείων προκάτ, που ωστόσο παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες. Η στενότητα χώρου, το κρύο του χειμώνα και η ζέστη του καλοκαιριού είναι μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Βάσει νόμου κάθε μαθητής να έχει 1,5 τετραγωνικό μέτρο ζωτικού χώρου.

Ο κ. Ποντικάκης έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για μίσθωση χώρων σχετικά με τη στέγαση του νηπιαγωγείου Κουνουπιδιανών, του παραρτήματος του πρώτου νηπιαγωγείου Νέας Κυδωνίας και του 15ου Αγίου Ιωάννη.

Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία για την στέγαση του 19ου ολοήμερου νηπιαγωγείου, στην Αγιά, παραδίδεται τις επόμενες ημέρες μισθωμένο οίκημα, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και η παράδοση μισθωμένου οικήματος για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κίσσαμο.

Αποκάλυψε ότι ξοδεύονται πολύ μεγάλα ποσά για τη μίσθωση χώρων ενώ μέχρι και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στεγάζεται σε μισθωμένο οίκημα.

Σ’ ό, τι αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση παρατηρούνται τα εξής προβλήματα: το 3ο και 4ο γυμνάσιο Χανίων λειτουργούν πρωί και απόγευμα, σε γυμνάσιο του δήμου Νέας Κυδωνίας ενώ πολλά παιδιά φιλοξενούνται σε αίθουσες προκάτ. Στο 4ο λύκειο στην Αμπεριά υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών, ενώ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός της πόλης, σε προκάτ αίθουσες στεγάζονται μαθητές στα γυμνάσια Σούδας και Βάμου.

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προωθεί μέσω των ΣΔΙΤ την ανέγερση 5-6 σχολικών μονάδων στα Χανιά.