Για τον τρόπο λειτουργίας της γραμμής έκτακτης ανάγκης «112» μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος ξεκαθάρισε πως η εν λόγω εφαρμογή έρχεται να καλύψει πραγματικές ανάγκης των πολιτών.

Αναφερόμενος στις λειτουργίες του 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως είναι δύο. «Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν δύο λειτουργίες που αφορούν στο 112 είναι η εισερχόμενη και η εισερχόμενη. Η εισερχόμενη δίνεται η δυνατότητα στον καθένα που κινδυνεύει να ενημερώσει για την κατάστασή του. Το 112 έρχεται να καλύψει πραγματικές ανάγκες που αφορούν στον κίνδυνο της ζωής κάποιου. Καλό είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ. Όπως θα χρησιμοποιείται με φειδώ και για τις εξερχόμενες κλήσεις» σημείωσε.

«Οπουδήποτε δεν μπορεί να επιχειρήσει κάποιος έρχεται το 112 το λειτουργήσει σαν ”ομπρέλα” συντονιστική σε σχέση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συμπληρώνοντας πως «η υπηρεσία λειτουργεί όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες του χρόνου χωρίς διακοπή».

Ζητώντας από τους πολίτες που έχουν έξυπνα κινητά να κάνουν την τελευταία ενημέρωση για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως «όσοι δεν έχουν smartphone θα  πρέπει να τηλεφωνήσουν στο 112 ή να μπουν στην σελίδα του 112 ή στης Πολιτικής Προστασίας και να κάνουν εγγραφή». «Εκεί μπορούν να δηλώσουν πως θέλουν να ενημερώνονται. Με sms με email ή ακόμη και με φωνητική κλήση την ώρα που μπορεί να χρειαστεί να κινητοποιηθούν» πρόσθεσε.

«Το 112 θα ενεργοποιείται» σπάνια επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς δηλώντας πως «όταν θα ενεργοποιείται ο πολίτης θα ξέρει πως ο κίνδυνος είναι άμεσος και θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που θα του δίνονται». «Η εφαρμογή θα μπορεί να ενεργοποιείται ακόμη και σε ακτίνα οικοδομικού τετραγώνου καθώς θα υπάρχει και σχετικός χάρτη ο οποίος θα σχηματοποιεί την ανάλογη περιοχή» συμπλήρωσε. «Στα έξυπνα τηλέφωνα θα έρχεται ένα αλάρμ το οποίο δεν θα μπορεί κάποιος να το αγνοήσει γιατί είναι τελείως ξεχωριστός ήχος. Για όποιον δεν έχει έξυπνο τηλέφωνο είτε θα γίνεται κλήση ή θα του έρχεται email ή sms» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το εάν θα μπορούσε να είχε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποφυγή των προβλημάτων στην κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό επεσήμανε πως δεν θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι τέτοιο καθώς «η γραμμή δεν είναι για την αποφυγή της ταλαιπωρίας αλλά τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής».